Na hlavný obsah

Firmy platia aj trojnásobne viac za energie. Nadmerné ceny však z veľkej časti uhrádza štát

Odborníci trvajú na tom, aby sa zaujímali o ponuky od rôznych dodávateľov.

Firmy platia aj trojnásobne viac za energie. Nadmerné ceny však z veľkej časti uhrádza štát
Na snímke vedenie elektrickej energie. Foto: RTVS

Niektorí podnikatelia by si vedeli náklady na elektrinu alebo plyn znížiť na zlomok súčasnej ceny. Energetické spoločnosti majú totiž v cenníkoch pre firmy veľké rozdiely. Odborníci nástoja, aby sa podnikatelia zaujímali o ponuky od rôznych dodávateľov. Ušetrili by sme napokon všetci, keďže nadmerné ceny z veľkej časti uhrádza štát.

Zatiaľ čo jeden dodávateľ ponúka elektrickú energiu za cenníkovú cenu 627 eur za megawatthodinu, iný ponúka ten istý produkt za 220 eur. „Sme svedkami toho, že medzi cenníkmi sú rozdiely skutočne astronomické,“ uviedol konateľ konzultantskej spoločnosti Prvá energetická Andrej Lednár.

Náklady na kúpu elektriny a plynu firmám z väčšej časti prepláca štát. „Odberatelia si musia uvedomiť, že tento rozdiel síce oni necítia, lebo máme zastropované ceny, ale platí ich štát. To znamená, že štát by mohol ušetriť skutočne obrovské prostriedky,“ dodal Lednár.

„Fakt je, že je tu stále aktívnych viacero firiem, ktoré sú schopné ponúknuť elektrinu aj tomuto segmentu malých odberateľov, ktorí nespadajú do regulovanej dodávky. A myslím si, že keď si dajú tú námahu a obvolajú ostatných dodávateľov, tak dostanú optimálnu cenu, ktorá na trhu je,“ vysvetlil analytik spoločnosti JPX Ján Pišta.

Cenám energií sa v reportáži venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

Výhodnejšie ceny energií

Veľké energetické spoločnosti sa nemôžu spoliehať len na denný nákup energií na takzvanom spotovom trhu, ktorý v súčasnosti ponúka výhodnejšie ceny.

„Čím je ten odberateľ väčší, tým má aj väčšie možnosti zjednávania alebo rozhodovania sa o samotnej stratégii nákupu. Odberateľ určuje, či si kúpi energiu dnes alebo o týždeň alebo si to nechá úplne na poslednú chvíľu,“ povedal generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Miroslav Kulla. Podľa neho keď si to niekto odloží na poslednú chvíľu, musí čeliť istému riziku.

„Aj samotné SPP už práve pre tú kategóriu ceny menilo, takže flexibilne reaguje na vývoj na trhu. Diskusia prebieha aj v Českej republike práve okolo týchto kategórií odberateľov,“ priblížil minister hospodárstva Karel Hirman.

Respondenti sa pritom zhodli v tom, že ak súčasný trend v poklese cien energií na burzách bude pokračovať, konkurenční boj medzi dodávateľmi ich prinúti upraviť cenníky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika