Na hlavný obsah

Francúzsky odvolací súd potvrdil trojročný trest pre bývalého prezidenta za korupciu a obchod s vplyvom

Z troch rokov je jeden nepodmienečný.

Francúzsky odvolací súd potvrdil trojročný trest pre bývalého prezidenta za korupciu a obchod s vplyvom
Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Foto: ČTK / AP / Francois Mori

Francúzsky odvolací súd v stredu (17. 5.) potvrdil trojročný trest pre bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho za korupciu a obchod s vplyvom. Z troch rokov je jeden rok nepodmienečný. Ten si má bývalá hlava štátu odpykať pod dohľadom elektronického náramku. Sarkozy sa proti verdiktu plánuje odvolať na odvolací súd, informovali francúzske médiá.

Rovnaké tresty si vypočuli aj Sarkozyho právnik Thierry Herzog a bývalý vysokopostavený sudca Gilbert Azibert. Sarkozy má navyše trojročný zákaz výkonu verejných funkcií, Herzog sa tri roky nesmie venovať advokácii, píše AFP.

„Podáme odvolanie na odvolací súd. To pozastaví všetky opatrenia, ktoré boli dnes vyhlásené,“ uviedla Sarkozyho advokátka Jacqueline Laffontová. Jej klient je podľa nej nevinný a verdikt považuje za „ohromujúci“.

„Neprestaneme viesť tento boj, ktorý je spravodlivým bojom proti nespravodlivému rozhodnutiu,“ dodala Laffontová. Sarkozy zo súdnej siete odišiel bez slova, uviedla AFP.

Sarkozy sa v marci 2021 stal prvým francúzskym prezidentom v novodobej histórii, ktorého nepodmienečne odsúdili na odňatie slobody. Odvolací súd začal jeho prípad prejednávať vlani v decembri.

Mali uzavrieť nekalú dohodu

Sarkozy, jeho advokát Herzog a bývalý sudca kasačného súdu Azibert medzi sebou podľa francúzskej justície uzavreli nekalú dohodu. Tú bola odhalili vďaka odpočúvaniu Sarkozyho telefónu v roku 2014.

Francúzsky exprezident a Herzog sa podľa obvinenia od Aziberta pokúšali získať informácie o prebiehajúcom procese, na oplátku mu ponúkali podporu pri kandidatúre na prominentný post v Monaku.

Sarkozy bol prezidentom v rokoch 2007 až 2012, na druhé obdobie nebol zvolený. Sarkozy bol v inej kauze nezákonného financovania predvolebnej kampane, označovanej ako Bygmalion, odsúdený na ďalší ročný trest. Rovnako proti tomuto rozsudku sa odvolal, odvolací proces bude tento rok na jeseň.

Sarkozyho obvinili aj z toho, že ho v roku 2007 v predvolebnej kampani nezákonne finančne podporil režim vtedajšieho líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího a že výmenou za politické protislužby prijímal úplatky od bohatých podnikateľov. Národná finančná prokuratúra (PNF) vo štvrtok navrhla poslať na súd aj túto kauzu, z korupcie viní 13 ľudí vrátane Sarkozyho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet