Na hlavný obsah

Generálny prokurátor Maroš Žilinka by mohol použiť paragraf 363 ešte jednoduchšie ako doteraz

Sporný odsek chce posilniť nezaradený poslanec Tomáš Taraba.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka by mohol použiť paragraf 363 ešte jednoduchšie ako doteraz
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Generálny prokurátor Maroš Žilinka by mohol použiť paragraf 363 ešte jednoduchšie ako doteraz. Sporný odsek chce posilniť nezaradený poslanec Tomáš Taraba. Hovorí, že podporu mu sľúbila opozícia aj hnutie Sme rodina. Neziskové organizácie tvrdia, že škodlivá novela urobí z generálneho prokurátora hlavného sudcu.

Žilinka zastavil mimoriadnym paragrafom stíhanie Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, zrušil obvinenie Jaroslavovi Haščákovi a ďalším prominentným ľuďom. Niektoré prípady sa však dostali na súd skôr, ako o nich stihla generálna prokuratúra rozhodnúť. A práve túto právomoc chce špeciálnym prokurátorom Taraba zakázať.

Paragrafu 363 sa venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

„Generálny prokurátor má jasne vymedzenú lehotu šiestich mesiacov, kedy musí o námietke rozhodnúť, ide iba o tom, aby tu bola garancia toho, že na Slovensku sa vedú stíhania iba zákonným spôsobom,“ uviedol poslanec NR SR Taraba.

„Môže sa stať, že v takom prípade sa kauza nebude môcť dostať na súd lebo prokurátor, ktorý je aktívny, a ktorý bude chcieť posunúť prípad na súd, bude viazaný trestným poriadkom, ktorý mu zakazuje tento postup,“ vysvetlila výkonná riaditeľka Via Iuris Katarína Batková.

Poslanec chce svojim návrhom zákona docieliť to, aby prokurátori nechali poškodeným dostatočný čas na obhajobu.

„Podstata tohto návrhu je úplne jednoduchá. Fakticky vypnúť úrad špeciálnej prokuratúry a dať všetky právomoci Žilinkovi. A paragraf 363 nesmie nahrádzať súdy,“ dodal poslanec NR SR Juraj Šeliga.

„Myslím si, že v prípade ak by prešla takáto právna úprava, je to protiústavné. Začneme priraďovať naozaj generálnemu prokurátorovi pozíciu ako sudcovi, ktorý rozhoduje o vine a nevine,“ uviedla poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).

„Ak si niekto myslí že spravodlivosť je svojvôľa, tak, samozrejme, že s tým problém bude mať,“ dodl Taraba.

Spolieha sa na hnutie Sme rodina

Aj keď je navrhovaný zákon podľa Demokratov, OĽANO či SaS škodlivý, Taraba sa spolieha najmä na hnutie Sme rodina.

„Určite o tomto budeme mať ešte klub a na tom sa rozhodneme, ako naložíme pri hlasovaní pri tomto návrhu zákona,“ povedal predseda NR SR a predseda hnutia Boris Kollár (Smer rodina).

„Ja si neviem predstaviť, že by za to ktokoľvek z opozície alebo zo Sme rodina nehlasoval. Oni už dali verejné stanovisko že to podporia,“ ozrejmil Taraba.

O novele budú poslanci v prvom čítaní hlasovať v utorok. Ak by začal od augusta platiť, neziskovky upozorňujú, že z 363-ky ako mimoriadneho opravného prostriedku sa stane de facto riadny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko