Na hlavný obsah

Grécka prezidentka vyhlásila termín nových parlamentných volieb. Uskutočnia sa 25. júna

Stranám sa po nedávnych voľbách nepodarilo zostaviť vládu.

Grécka prezidentka vyhlásila termín nových parlamentných volieb. Uskutočnia sa 25. júna
Volič hádže do volebnej schránky svoj hlas počas hlasovania v parlamentných voľbách. Foto: TASR/AP

Nové parlamentné voľby sa v Grécku uskutočnia 25. júna. S odvolaním sa na pondelňajšie (29. 5.) oznámenie kancelárie gréckej prezidentky Katerine Sakellaropulosovej o tom informovala agentúra AFP.

Strana premiéra Kyriakosa Mitsotakisa – Nová demokracia (ND) – v nedávnych voľbách dosiahla svoj najlepší výsledok od roku 2007 a so ziskom 40,8 percenta hlasov porazila ľavicovú stranu Syriza bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa o viac ako 20 percentuálnych bodov.

Mitsotakis však v parlamente nemal dostatok hlasov na zostavenie jednofarebnej vlády a keďže názorové rozdiely medzi ND a ďalšími stranami sú priveľké, vtedajší premiér už krátko po voľbách navrhol ďalšie voľby, v ktorých víťazná strana získa v 300-člennom parlamente automaticky bonusové mandáty.

Po voľbách, ktoré sa v Grécku konali 21. mája, dala prezidentka Sakellaropulosová každej z troch najsilnejších strán tri dni na zostavenie koaličnej vlády.

Žiadny z týchto pokusov však nebol úspešný, preto minulý týždeň vymenovala dočasnú vládu, ktorá krajinu dovedie k novým voľbám. Dočasnú vládu vedie sudca Joannis Sarmas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet