Na hlavný obsah

Heger k novým ministrom: Nebudem im, ako ostatní politici, hádzať od prvého dňa polená pod nohy

Politici reagujú na zostavu novej vlády.

Na snímke sú príslušníci dosluhujúcej vlády po rokovaní v piatok 12. mája 2023.
Na snímke sú príslušníci dosluhujúcej vlády po rokovaní v piatok 12. mája 2023.Foto: TASR – Pavel Neubauer

Dosluhujúci Eduard Heger oceňuje, že Zuzana Čaputová do úradníckej vlády vybrala ľudí, ktorí môžu pokračovať v reformách z plánu obnovy a pomoc v čase inflácie a energetickej krízy. Uviedol to vo vyjadrení po prezidentkinom predstavení členov úradníckej vlády v piatok (12. 5.).

Nechce novým členom vlády „hádzať pod nohy polená“ len preto, že vymenili jeho vládu. „Pre Slovensko je dôležité, aby sa im darilo. Na druhej strane však návrhy a kroky novej vlády budeme analyzovať, podrobne si preštudujeme ich programové vyhlásenie a na základe toho budeme konštruktívne pripomienkovať,” dodal.

Strana SaS zloženie úradníckej vlády víta. Predseda strany Richard Sulík uviedol, že vládu Ľudovíta Ódora jednohlasne podporí celý poslanecký klub SaS.

„Vláda Ľudovíta Ódora nahrádza vládu chaosu. Občania si zaslúžia, aby prišlo ku kultivovanému a zodpovednému dovládnutiu do predčasných parlamentných volieb,“ skonštatoval v piatkovom vyjadrení.

Šimečka: Prezidentka nemala inú šancu

Zostavu vlády odborníkov ocenila aj strana Progresívne Slovensko. Očakáva, že ministri zabezpečia do volieb pokojný a riadny chod rezortov. V otázke úradníckej vlády však podľa predsedu Michala Šimečku bude pristupovať konštruktívne.

“Prezidentka sa k neľahkej, ale potrebnej úlohe postavila zodpovedne. Personálne obsadenie nie je ani vyslovene konzervatívne, ani progresívne, ako mnohí vopred konšpirovali,” vyhlásil.

Dodal, že nejde o vysnívaný stav vlády, Úradnícku vládu vníma ako dôsledok chaosu a hádok poslancov v parlamente, ktorí sa nezhodli na funkčnej väčšinovej vláde.

„V tejto situácii prezidentka nemala inú možnosť ako konať, a v záujme pokojného chodu štátu do volieb vyjadrí vláde podporu aj náš jediný poslanec Tomáš Valášek,” uviedol Šimečka. Zároveň vyzval ostatné strany, aby politický predvolebný súboj zvádzali korektne a na programových témach, nie prostredníctvom útokov na vládu úradníkov.

Sme rodina s vyslovením dôvery čaká

Podpora vláde odborníkov od poslancov hnutia Sme rodina závisí od jej programového vyhlásenia. Hnutie sa chce tiež stretnúť s budúcim premiérom Ľudovítom Ódorom.

„Hnutie Sme rodina si počká na programové vyhlásenie vlády, na jej priority a na stretnutie s budúcim premiérom. Následne sa budeme vedieť k tomu vyjadriť,“ odpovedala Linda Tribusová z tlačového oddelenia hnutia na otázku, či jeho poslanci podporia vyslovenie dôvery novej vláde.

Za ľudí: Vláda odborníkov nie je nepolitická

Strana Za ľudí nepovažuje za šťastné, ak sú vo vláde odborníkov mená ľudí, ktorí v minulých voľbách kandidovali za mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) a KDH. Nová vláda sa tak podľa strany nedá označiť za nepolitickú.

 Za ľudí si myslí, že za činnosť vlády nesie plnú zodpovednosť prezidentka Zuzana Čaputová.

„Prajeme novej vláde, aby sa jej darilo a pokračovala v riešení problémov, ktoré Slovensko má, najmä v pomoci ľuďom počas súčasnej inflačnej a energetickej krízy,“ dodala v reakcii strana Za ľudí.

Reakcia SNS a KDH

Členovia vlády odborníkov idú do rizika a dobrodružstva. Každý minister môže počas nasledujúcich mesiacov maximálne „svietiť a kúriť“, ak nemá podporu Národnej rady (NR) SR. Skonštatovala to mimoparlamentná SNS.

„Ľudovít Ódor predložil po konzultácii s prezidentkou verejnosti zoznam mien, ktorý sa skladá jednak z osôb, ktoré sú lobisticky poprepájané na finančné skupiny, a súčasne osôb, ktoré sú historicky kariérni úradníci na jednotlivých ministerstvách,“ tvrdí SNS, ktorej stanovisko zaslala hovorkyňa Zuzana Škopcová.

Strana tiež uviedla, že rozhodnutím prezidentky Zuzany Čaputovej na poslednú chvíľu sa len prehlbuje kríza, za ktorú nesie prezidentka plnú zodpovednosť. „Ak by prezidentka konala počas uplynulých troch rokov, chaos a anarchia na Slovensku nemuseli mať také rozmery, ako vidíme v súčasnosti,“ doplnila SNS.

Mimoparlamentné KDH verí, že vláda odborníkov upokojí politickú situáciu a dovedie Slovensko k predčasným voľbám. Stanovisko hnutia poskytla jeho hovorkyňa Lenka Halamová.

„Dúfame, že vláda bude schopná prijímať odborné rozhodnutia bez snahy zaťahovať ľudí do ideologických či zbytočných politických zápasov,“ uviedlo hnutie.

Reakcia Aliancie

Predseda platformy Most-Híd v strane Aliancia a exminister životného prostredia László Sólymos očakáva od novej vlády, ktorej zloženie predstavila prezidentka Zuzana Čaputová, odbornosť a zostavenie zodpovedného rozpočtu.

Vzhľadom na politickú situáciu a termín predčasných volieb do Národnej rady (NR) SR by bolo podľa neho dobré, keby nový premiér Ľudovít Ódor predstavil rozpočet ešte pred voľbami. Predseda strany Aliancia Krisztián Forró dodal, že od vlády strana očakáva aj upokojenie situácie.

Sólymos poukázal na to, že prezidentka a budúci predseda vlády poskytli spolu rozhovor spravodajskej televízii ešte pred zverejnením mien ministrov. „

Tento krok predpovedá normalizáciu komunikácie medzi vládou a palácom a na základe prvých vyjadrení Ódora aj samotného kabinetu,“ uviedol s tým, že po trojročnom komunikačnom chaose je to viac než žiaduce.

Poznamenal však, že atmosféra v spoločnosti nebude závisieť len od komunikačných zručností Ódora a členov jeho tímu, ale aj od kampaňovej rétoriky predsedov a členov parlamentných strán.

Skonštatoval, že od zverejnenia mena nového premiéra mnohí zdôrazňovali jeho národnostnú príslušnosť. Podčiarkol, že na posty vo vláde odborníkov neboli jednotlivé osobnosti vybrané na základe národnosti, ale odbornosti.

Čo sa týka nominácie na ministra životného prostredia Milana Chrenka, podľa Sólymosa výzvu zvládne. „Ide o stopercentného nestranného odborníka a zdecimované ministerstvo zastabilizuje. Počas mojich štyroch rokov na ministerstve bol veľkým prínosom a vždy som sa vedel na neho spoľahnúť,“ uviedol.

Forró dodal, že vláda odborníkov preberá riadenie krajiny v zložitom období a nebude mať ľahkú úlohu.

„Vláda odborníkov na Slovensku nemá žiadne tradície, politická situácia je mimoriadne vyostrená a spoločnosť napätá. Od nastupujúceho kabinetu preto očakávame upokojenie situácie, namiesto chaosu stabilitu, a čo je najdôležitejšie, že ponúkne zodpovedný štátny rozpočet,“ podčiarkol. Verí, že ministri nezabudnú ani na národnostné komunity na Slovensku.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovali aj redaktori Ivan Tománek a Vladimír Amrich:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko