Na hlavný obsah

Heger v mimoriadnom príhovore: Neviem si predstaviť, že by teraz nastúpila úradnícka vláda

Krajina je podľa neho v dlhodobej kríze.

Heger v mimoriadnom príhovore: Neviem si predstaviť, že by teraz nastúpila úradnícka vláda
Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger. Foto: Úrad vlády SR

Dočasne poverený premiér Eduard Heger si nevie predstaviť, že by nastúpila úradnícka vláda. Vo štvrtok (4. 5.) to uviedol v mimoriadnom príhovore.

„Na miesto našich ministrov nastúpili ľudia, ktorí by možno mali dobré úmysly, ale nemajú skúsenosti, neprešli skúškami ako my, nemajú kľúčové vzťahy v zahraničí, museli by sa učiť a ohrozili by tak aktuálnu stabilitu, ktorú sa nám podarilo udržať,“ vysvetlil.

Uvedomuje si, že Slovensko je vo vážnej kríze. Podotkol tiež, že chaos podľa neho naplno prepukol covidovou krízou a chybami v jej manažmente. Ďalší chaos napokon priniesla vojna a následná inflačná a energetická kríza či zdražovanie.

Poverený premiér priznal, že na chaose mal podiel aj on sám. „Pozeral som sa na hádky Matoviča, Sulíka a ostatných, hrýzol som si do jazyka a trpel ich hádky a konflikty. Ale robil som to, aby som udržal zhodu v vládnej koalícii a predišiel nestabilite. Dnes viem, že to napokon prispelo k väčšiemu chaosu v krajine,“ skonštatoval.

Chce priviesť krajinu k voľbám stabilne

„Jediné, ako môžem odčiniť svoje chyby, je snažiť sa priviesť Slovensko stabilne a v pokoji k demokratickým parlamentným voľbám. Chcem to urobiť ako premiér,“ povedal Heger.

Vláda podľa neho každý deň robí množstvo ťažkých rozhodnutí. Uvedomuje si, že v období kríz sa tieto rozhodnutia nemusia páčiť všetkým.

Pozrite si záznam príhovoru dočasne povereného predsedu vlády Eduarda Hegera:

Zodpovednosť na krajinu v ťažkom období nechce „hodiť na druhých“ a preto plánuje rokovať s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

„Chcem Slovensko chrániť pred chaosom a krajinu stabilne priviesť k predčasným voľbám ako premiér. Uvedomujem si však zodpovednosť pani prezidentky a viem, že jej ide tiež o dobro a stabilitu našej vlasti. Budem rešpektovať, ak bude mať na vec iný názor a rozhodne sa inak,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko