Na hlavný obsah

Historická medaila: Lotyšsko v boji o bronz zdolalo Spojené štáty

O medailovom umiestnení rozhodli v predĺžení.

Historická medaila: Lotyšsko v boji o bronz zdolalo Spojené štáty
Na snímke hokejisti Lotyšska. Foto: TASR/AP

Lotyšsko si z majstrovstiev sveta v hokeji 2023 odnáša historickú bronzovú medailu. Po predĺžení zdolali v napínavom a dynamickom dueli mužstvo Spojených štátov. V nedeľnom (28. 5.) zápase o tretie miesto zvíťazili v pomere 4:3.

Ich hrdinom bol obranca Kristians Rubins, ktorý v 55. minúte vyrovnal na 3:3. V 62. minúte zase rozhodol o triumfe svojho tímu. Lotyši vybojovali historicky prvý cenný kov na MS, až do tohto šampionátu bolo ich stropom štvrťfinále.

Víťazný gól Lotyšska strelil v 62. minúte Kristians Rubins:

Vyrovnaný zápas do posledných chvíľ

Už v 2. min zasiahol Garland pri mantineli do tváre Rihardsa Bukartsa, ten zostal s krvavým zranením ležať na ľade, rozhodcovia však útočníka USA nepotrestali. Lotyši si zahrali presilovku až po vylúčení Mazura.

Keninša v nej ešte vychytal DeSmith, no vzápätí už otvoril skóre Roberts Bukarts, ktorý po prihrávke Rihardsa Bukartsa zblízka nedal šancu brankárovi. USA odpovedali o dve minúty, nepokrytý Grimaldi si potiahol puk až do pravého kruhu a zavesil od žŕdky – 1:1.

USA pokračovali v tvrdej hre, A. Tuch poslal na mantinel Čuksteho, ktorý zranený zamieril do šatne. V 16. min Ločmelis nevyužil rýchly brejk, Lotyšov dostal do vedenia až Jaks, ktorý dotlačil za čiaru puk po akcii Rih. Bukartsa. USA stihli ešte do prestávky zareagovať, v presilovke strelou z prvej vyrovnal opäť Grimaldi.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Američania sa snažili v druhej tretine presadiť svojou typickou hrou založenou na neustálom korčuľovaní a dlhom držaní puku. Šilovs musel byť v strehu, podržal svoj tím po koncovke Bonina, po Bjorkovej strele ho zachránila žŕdka.

Lotyši, hnaní početnými fanúšikmi v Nokia Arene, sa už dostávali do ofenzívnych akcií oveľa menej ako v úvodnej časti. V polovici stretnutia mohol DeSmitha prekonať Batna, ale v rozhodujúcej chvíli zlomil hokejku. Americký tlak silnel, súper odolával iba vďaka svojej obetavosti a chvíľami aj s prispením šťastia.

Záver plný vylúčení

V úvode tretej tretiny brzdili hru vylúčenia a časté prerušenia. Potom sa Američania opäť dostali do tempa a v 47. min po strele Samberga dorazil puk do odkrytej siete Coronato – 3:2.

To zobudilo pobaltský tím, Abols však po rýchlom výpade trafil iba betón DeSmitha a Batna spomedzi kruhov minul súperovu bránku. V 55. min sa Lotyši dočkali, Rubins strelou od modrej čiary prekonal DeSmitha, ktorý mal zakrytý výhľad. Lotyši zacítili šancu a tlačili sa pred bránku USA, v skrumáži neuspeli Ločmelis a Abols s Balcersom.

Potom mali aj kus šťastia, keď po Mazurovom teči zazvonila žŕdka a Coronatov výpad vzápätí hasil Šilovs. V infarktovom závere riadneho hracieho času neuspel v nájazde ani Abols.

Duel tak dospel až do predĺženia. Lotyši v ňom ani nepustili súpera k puku. Rozhodla 62. minúta, keď Daugavinš prekorčuľoval protihráča a jeho akciu dokončil Rubins, ktorý z prvej prepálil DeSmitha a rozhodol.

 Vo finále sa o 19.20 h v Nokia Arene v Tampere stretnú Kanada s Nemeckom.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport