Na hlavný obsah

Hľadajú sa nové podzvukové stíhačky pre slovenské vzdušné sily. Sú kľúčové pre tréning pilotov

Ministerstvo obrany má ponuky zo štyroch štátov.

Hľadajú sa nové podzvukové stíhačky pre slovenské vzdušné sily. Sú kľúčové pre tréning pilotov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hľadajú sa nové podzvukové stíhačky pre slovenské vzdušné sily. Ministerstvo obrany má ponuky zo štyroch štátov. Nákup chcel rezort realizovať ešte v tomto volebnom období. Zdedí ho budúca vláda.

Podzvukové lietadlá Albatros, ktoré slúžia na výcvik vzdušných síl na nadzvukové stíhačky postupne dosluhujú. Rezort obrany tak čelí otázke, ako zabezpečiť tréning našich pilotov.

„Tým, že by sme zabezpečili výcvik na našich podzvukových lietadlách, tak by sme nemuseli tento výcvik platiť v zahraničí a bolo by to výrazné šetrenie prostriedkov,“ upozornil minister obrany Jaroslav Naď.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

Slovenské vzdušné sily majú deväť cvičných lietadiel, no letuschopné sú štyri. Minister obrany chce do výzbroje 10 až 12 nových. O ich obstaraní rokuje s Českom, Talianskom, Brazíliou a Južnou Kóreou.

„Toto je obstarávanie na desaťročia dopredu. Pokiaľ máme takéto stroje priamo vo vnútri Aliancie, tak má určitú výhodu. Lebo tým pádom nie sme odkázaní na vonkajší priestor,“ ozrejmil generál vo výslužbe Pavel Macko.

Podľa medializovaných informácií by uspieť mohlo Česko s novšou verziou Albatrosov – L39-NG.

Poľsko objednalo juhokórejské stroje

V prípade krajín na druhej strane zemegule môže byť otázny servis lietadiel, či dodanie náhradných dielov. „V dnešnom globalizovanom svete toto nie je absolútne problém,“ tvrdí bývalý veliteľ vzdušných síl SR Ľubomír Svoboda.

Príkladom môže byť Poľsko, ktoré si nedávno objednalo 12 juhokórejských strojov. Cena sa pohybuje v desiatkach miliónov eur. „Toto je niečo, kde sa treba pozerať v prvom rade na tie odborno-ekonomické aspekty,“ povedal Macko.

Modernizácia podzvukového letectva patrí medzi jednu z priorít ministerstva obrany. Nové, cvičné stíhačky by v prípade ich obstarania prišli na Slovensko o niekoľko rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko