Na hlavný obsah

Hlavaj je pripravený na nové výzvy. Verí, že raz to dotiahne do NHL

Šampionát v Rige mu ukázal, že má na to, aby chytal vo veľkom hokeji.

Hlavaj je pripravený na nové výzvy. Verí, že raz to dotiahne do NHL
Na snímke brankár hokejovej reprezentácie SR Samuel Hlavaj počas zrazu hokejovej reprezentácie Slovenska pred odchodom na majstrovstvá sveta v hokeji 2023. Foto: TASR

Ešte pred samotným začiatkom MS v hokeji 2023, vzbudila najväčšie diskusie medzi odborníkmi i fanúšikmi, nominácia brankárov. Trénerský štáb sa rozhodol zobrať do Rigy trio medzinárodne neskúsených gólmanov zo slovenskej najvyššej súťaže. Dnes, po skončení šampionátu, je už všetkému inak a muži stojaci v bránkach, sú označovaní za najpríjemnejšie prekvapenie na strane Slovenska.

Ukázal som, že to nebola len jedna lastovička

Slováci nastúpili na 86. svetovom šampionáte do siedmich konfrontácií v rámci základnej B-skupiny. Čas v bránke si medzi sebou rozdelili Stanislav Škorvánek a Samuel Hlavaj. Druhý menovaný si svoj debut na vrcholnom podujatí odkrútil vo veľkom štýle, keď ho tréneri postavili medzi tri žrde proti favorizovanej Kanade.

„Pred samotným zápasom s javorovými listami som bol v úplnej pohode, vyrovnaný a nepociťoval som žiaden stres. Skôr deň pred tým, keď som si to celé začal uvedomovať,“ priznal v úvode rozhovoru pre RTVS Hlavaj.

Neskorší majstri sveta na neho vyslali dokopy 43 striel, z ktorých len jedna skončila za jeho chrbtom. Nečudo, že si po stretnutí prevzal cenu pre najlepšieho hráča zápasu na slovenskej strane.

„Keď som si po stretnutí prevzal spomínané ocenenie, povedal som si, že som to dokázal a mám na to, aby som bol na šampionáte. V ďalšom stretnutí proti Švajčiarom som tiež ukázal, že to predtým nebola len jedna lastovička,“ zamyslel sa 22-ročný gólman, ktorý strážil slovenskú svätyňu aj pred Švajčiarmi a Kazachmi.

Hlavaj chytá kanadský samostatný nájazd.
Hlavaj chytá kanadský samostatný nájazd.Foto: TASR/Martin Baumann

Práve duel s Kazachstanom sa najčastejšie skloňuje ako ten, ktorý rozhodol o slovenskom nepostupe do štvrťfinále. Na úvodnú päťminútovku druhej tretiny budú negatívne spomínať všetci zainteresovaní, vrátane Hlavaja.

„Najťažší zápas pre mňa bol určite duel s Kazachmi. V ňom som nebol v potrebnej permanencii, pretože na mňa neletelo veľa striel, čo je pre každého brankára psychicky náročné. Duely s Kanadou a Švajčiarmi boli výborné. Cítil som sa v nich dobre a mal som aj veľa práce, čo mi vyhovuje,“ nechal sa počuť talentovaný brankár.

Ten mal pred odchodom do Rigy skúsenosti len so svetovými šampionátmi do 18 a 20 rokov.

„So spomínanými juniorskými majstrovstvami sa to nedá vôbec porovnávať. Na niektorých hráčoch boli vidieť ich veľké skúsenosti a že majú za sebou už niekoľko majstrovstiev sveta. V celkovom hodnotení mi tento šampionát ukázal, že mám na to, aby som chytal zápasy vo veľkom hokeji. Spomínať naň budem len pozitívne, bola to pre mňa obrovská skúsenosť,“ uzavrel hodnotenie MS 193 centimetrov vysoký brankár.

Nielen v reprezentácii, ale aj na klubovej úrovni, zažil Hlavaj sezónu, ktorá v ňom zanechala zmiešané pocity. Kým na konci minulého ročníka dvíhal nad hlavu majstrovský pohár, tento rok sa so Slovanom lúčil s extraligovým play-off už vo štvrťfinále.

V Slovane to bolo sklamanie

Bratislavčania našli recept na Michalovčanov len dvakrát v sérii, čo, pochopiteľne, nestačilo. „Pre každého v Slovane bola táto sezóna sklamaním. Všetci ľudia majú o Slovane vysokú mienku a my by sme mali hrať o titul, keď sme sa už do toho play-off dostali,“ priznal kriticky brankár, ktorý si počas sezóny vyskúšal aj pôsobenie v B-tíme Slovana.

Na snímke vpravo brankár Samuel Hlavaj (Slovan) a vľavo Rob Flick (Trenčín) počas zápasu 20. kola hokejovej Tipos extraligy medzi HC Slovan Bratislava - HK Dukla Trenčín v Bratislave.
Na snímke vpravo brankár Samuel Hlavaj (Slovan) a vľavo Rob Flick (Trenčín) počas zápasu 20. kola hokejovej Tipos extraligy medzi HC Slovan Bratislava – HK Dukla Trenčín v Bratislave.Foto: TASR/Martin Baumann

V drese Modrých krídel nastúpil do siedmich zápasov Tipos slovenskej hokejovej ligy. „Musím povedať, že Modré krídla sú veľmi dobrým projektom, aj keď som tam nerád chodil, pretože som chcel chytať pravidelnejšie za A-mužstvo. Keď sa mi to už nepodarilo, tak som bol rád, že môžem hrať za Krídla, pretože to boli v podstate kvalitné zápasy,“ priznal.

Pripravený na novú výzvu

Odchovanec martinského hokeja už ďalšie štarty v drese bratislavského Slovana nepridá. Začiatkom mája spečatil svoj prestup do Česka. U našich západných susedov bude hájiť farby HC Škoda Plzeň.

„Plzeň so si vybral, pretože tam majú kvalitného trénera brankárov. Rovnako tak tomu bolo aj na Slovane. Jeho rukami prešlo už pár brankárov, ktorí to dotiahli do NHL. Dúfam, že jedným z nich budem aj ja,“ netajil svoje ambície Hlavaj, ktorý vytvorí na západe Čiech brankársku dvojičku s 23-ročným Dominikom Pavlátom.

„O mojej pozícii v mužstve sme sa podrobnejšie nerozprávali. Zo začiatku by to však malo byť 50 na 50 a potom sa uvidí. Budeme tam v podstate dvaja mladí brankári,“ povedal o svojom novom angažmáne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport