Na hlavný obsah

Hokejisti Kanady triumfujú nad Českom. Vo štvrťfinále sa stretnú s Fínskom

O súperovi Čechov rozhodne zápas Švajčiarska s Lotyšskom.

Hokejisti Kanady triumfujú nad Českom. Vo štvrťfinále sa stretnú s Fínskom
Kanadskí hokejisti oslavujú gól proti Česku Foto: SITA/AP Photo/Roman Koksarov

Hokejisti Kanady zvíťazili v šlágri B-skupiny MS v hokeji 2023 nad Českom 3:1 a postúpili z druhého miesta tabuľky. Na štvrťfinále sa tak presunú do Tampere, kde sa stretnú s tretím tímom A-skupiny Fínskom.
        
Česi figurujú priebežne na tretej priečke „béčka“, no o ich konečnom umiestnení rozhodne až večerný duel medzi istým víťazom skupiny Švajčiarskom a Lotyšskom. Ten je kľúčový aj pre Slovákov, ktorí potrebujú, aby domáci výber nezískal ani bod. Ak by Lotyši vyhrali za tri i dva body, predbehnú na treťom mieste Čechov.

Dramatický zápas s kontroverzným záverom

Kanaďania nastúpili do duelu úplne odlišne ako do predchádzajúceho s Nórskom a od úvodu hýrili aktivitou. V prvej tretine boli dominantní, Čechov prestrieľali vysoko 19:4, no dlho sa trápili s brankárom Vejmelkom, ktorý predviedol niekoľko výborných zákrokov.

Kapituloval až v závere, keď si Kanaďania dobre rozostavili presilovkovú formáciu, Glass poslal krížny pas na Krebsa a ten otvoril skóre strelou do protipohybu z ľavého kruhu.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Úvod druhého dejstva bol hektický a plný gólových šancí. Najprv sa po rýchlom brejku predviedol blafákom Kaut a vyrovnal, následne neuspel vo svojej druhej dobrej príležitosti Krebs a Zohorna netrafil odkrytú bránku. Všetko sa udialo v prvých troch minútach.

Aj ďalej pokračoval rýchly a už vyrovnaný hokej. Česi zlepšili korčuľovanie i napádanie a kanadských bekov dostávali pod tlak. V 27. minúte mohli ísť do vedenia, ale Lenc trafil len do žŕdky.

Na druhej strane zakiksoval Vejmelka, no pred odkrytou bránkou mu pomohli obrancovia. Neskóroval ani Kempný, keď v presilovke opečiatkoval žŕdku. Nerozhodné skóre zlomili Kanaďania v 45. minúte, Quinn prihral po buly bekovi Myersovi a ten namieril medzi Vejmelkove betóny – 2:1.

V 48. minúte zasiahol Hunt do tváre Špačka čepeľou hokejky, no rozhodcovia si faul nevšimli, po čom sa útočník s krvavým šrámom na tvári poriadne hneval. Česi tak prišli o presilovku 2+2. V 50. minúte mohol rozhodnúť Fantilli, ale oba jeho pokusy chytil Vejmelka.

Ďalšiu vysokú hokeju v Špačkovej tvári už arbitri postrehli, no Česi si ani v presilovke nedokázali vypracovať tlak. Duel mal veľmi kontroverzný záver, keď sa pri avizovanom ofsajde Čechov dotkol Černoch puku za súperovou bránkou, rozhodcovia však hru neprerušili, Kanada tak rozohrala akciu a Crouse dal gól do prázdnej bránky. Česi tak prišli o šancu na vyrovnanie.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport