Na hlavný obsah

Hollywoodski scenáristi začali štrajk. Spomaliť to môže nakrúcanie nových filmov a seriálov

Nedohodli sa na zvýšení miezd.

Hollywoodski scenáristi začali štrajk. Spomaliť to môže nakrúcanie nových filmov a seriálov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Spojených štátoch v utorok (2. 5.) sa začal štrajk hollywoodskych scenáristov, ktorí sa s producentmi nedohodli na zlepšení finančných podmienok a ďalších zárukách.

Od pondelkovej (1. 5.) polnoci tak nepracuje 11 500 tvorcov, ktorých zastupuje združenie filmových a televíznych scenáristov (WGA), čo môže podstatne spomaliť prípravy na nakrúcanie nových seriálov a filmov.

Úplne sa zastaví nakrúcanie populárnych talk show, ako sú napríklad tie s moderátormi Jimmym Fallonom alebo Jimmym Kimmelom, napísala agentúra Reuters.

Scenáristi naposledy štrajkovali pred 15 rokmi, vtedy ich protest trval 100 dní a kalifornskú ekonomiku stál dve miliardy dolárov (1,8 mld. eur). Veľmi dlho trval aj štrajk v roku 1988, keď scenáristi nepísali skoro pol roka.

Tentoraz WGA k štrajku pristúpilo po tom, ako ani po šiestich týždňoch nenašlo spoločnú reč so zástupcami filmových štúdií a streamovacích platforiem združených vo zväze producentov (AMPTP).

Scenáristi vs. umelá inteligencia

Scenáristi okrem iného žiadajú vyššie odmeny, zvýšenie odvodov za zdravotné a sociálne poistenie. Ale aj záruky o veľkosti tvorivých tímov alebo napríklad regulácie týkajúcej sa umelej inteligencie.

Podľa serveru Variety napríklad scenáristi odmietajú pracovať s textami vytvorenými umelou inteligenciou. Chcú štúdiám zabrániť, aby používali ich scenáre ako zdroj pre ďalšie generické texty, ktoré by umelá inteligencia vytvárala.

„Všetci scenáristi to vedia: Tieto spoločnosti zničili celé odvetvie. Obrali práve tých ľudí, scenáristov, ktorí im pomohli zbohatnúť,“ uviedlo združenie WGA.

Či a ako štrajk pocítia diváci, bude závisieť od toho, ako dlho bude trvať. Najskôr protest zasiahne talk show, ktoré sa vysielajú na dennej báze. Príprava na nakrúcanie seriálov alebo filmov sa spomalí. Výrazný vplyv by štrajk však mal len v prípade, že by trval niekoľko mesiacov.

Mohlo by to zdržať nakrúcanie nových sérií seriálov pre jesennú sezónu a dotlačiť televízie napríklad k tomu, že do programu zaradí viac reality show alebo repríz, napísala agentúra Reuters. Menší vplyv bude mať štrajk na veľké streamovacie platformy, ktoré môžu výpadky nahradiť obsahom vytvoreným v zahraničí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet