Na hlavný obsah

Hospice bojujú o každé euro, aby pomohli pacientom splniť ich poslednú túžbu. Chýbajú im kyslíkové prístroje

Kým poisťovne ich musia schváliť, hospic ich požičia okamžite.

Hospice bojujú o každé euro, aby pomohli pacientom splniť ich poslednú túžbu. Chýbajú im kyslíkové prístroje
Na ilustračnej snímke kyslíkové prístroje. Foto: RTVS

Bojujú o každé euro, aby pomohli pacientom splniť ich poslednú túžbu – zomrieť doma. Mobilný hospic Sv. Lujzy v prievidzskom okrese okrem zdravotnej starostlivosti v domácom prostredí poskytuje aj kyslíkové prístroje. Kým poisťovne túto pomôcku musia schváliť, hospic ju požičia okamžite. Kyslíkových prístrojov je však nedostatok.

Jana Chlpeková s rodinou sa starala doma o zomierajúcu mamu. Rakovina pľúc v poslednom štádiu mala rýchly priebeh. „Bola v domácom prostredí, pretože si to priala. Nič iné nechcela, tak sme sa dostali k Sv. Lujze, bez toho kyslíkového prístroja by sme to nezvládli,“ priblížila pani Jana.

Kyslíkový prístroj im obratom zapožičal mobilný hospic. „Máme trinásť kyslíkových koncentrátorov, sú veľmi požadované. Za minulý rok sme ich požičali okolo 60,“ vysvetlila sestra Štefánia z hospicu Sv. Lujzy.

Na koho nezostane, musí osloviť zdravotnú poisťovňu. Tam vybavenie kyslíkového prístroja trvá dlhšie. Dĺžka schválenia závisí od spôsobu doručenia žiadosti, ak je doručená elektronicky, vybavíme ju do 5 pracovných dní, ak je doručená papierovo, vybavíme ju do 10 pracovných dní.

„Pacient indikovaný na dlhodobú domácu oxygenoterapiu je odoslaný pneumológom na hospitalizáciu do centra oxygenoterapie, kde sa robia vyšetrenia krvných plynov. Indikujúci lekár pošle žiadosť. Následne prebieha schvaľovací proces,“ uviedla Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

Na vybavovanie často nie je čas

Pri onkologickom ochorení v poslednom štádiu ide pritom o hodiny. Podobne to bolo aj u mamy Jany Chlpekovej, doma žila už len dva týždne. „Už nevedela ani sedieť, už len ležala. Existujú nejaké možnosti, je to dlhé vybavovanie a nemali sme na to energiu ani čas. Museli sme rýchlo konať,“ dodala.

Preto sa hospic zapojil do projektu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Prostredníctvom komunitného rozpočtu sa pokúsi získať peniaze na nové kyslíkové prístroje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny