Na hlavný obsah

Hudáček: Nie je mi súdené skórovať, ale verím, že v pravý čas to príde

Ak chce skúsený útočník dostať ďalšiu šancu, Lotyši nesmú bodovať.

Hudáček: Nie je mi súdené skórovať, ale verím, že v pravý čas to príde
Foto: RTVS

Slovenskí hokejoví reprezentanti uspeli vo svojom poslednom vystúpení v rámci základnej skupiny na MS v hokeji 2023, keď po výsledku 4:1 zdolali hokejistov Nórska. Ich šanca na postup do vyraďovacej časti tak stále žije, v rukách ju majú Švajčiari

Plán im vyšiel

Zverenci Craiga Ramsayho si už od začiatku uvedomovali dôležitosť stretnutia. Do súboja s Nórmi vstúpili tým najlepším možným spôsobom. Skóre stretnutia otvoril už v štvrtej minúte kapitán Marek Hrivík. Na jeho presný zásah následne nadviazal Cehlárik s Lantošim.

Do šatní sa tak po dvadsiatich minútach odchádzalo za stavu 3:0 pre Slovensko. „Som rád, že nám prvá tretina takto vyšla. Vedeli sme, že Nóri mali v nohách ťažký zápas s Kanadou. Potrebovali sme ich už od začiatku dostať pod tlak. Plán dať nejaké rýchle góly, aby sa nám hralo ľahšie, nám teda vyšiel,“ zhodnotil vydarenú úvodnú tretinu z pohľadu Slovenska Hrivík v prestávkovom rozhovore pre RTVS.

Peter Cehlárik v zápase s Nórskom
Peter Cehlárik v zápase s NórskomFoto: TASR/Martin Baumann

Na jeho slová nadviazal aj strelec druhého gólu Peter Cehlárik. „Myslím si, že sme mali veľmi dobrý vstup do zápasu. Oni mali za sebou veľmi ťažký zápas proti Kanade, čo sa nám podarilo využiť. Mali sme dobrý začiatok, korčuliarsky sme hrali dobre, vyhrávali súboje a podporovali sa. Počas celých šesťdesiatich minút sme odviedli dobrú prácu a zaslúžene vyhrali,“ nechal sa počuť po stretnutí 27-ročný krídelník, ktorého v druhej formácii doplnil Kelemen a Hudáček na centri.

Hudáček nevešia hlavu

Práve druhý menovaný na šampionáte hýri aktivitou, vytvára si strelecké príležitosti, ale dostať puk za súperovho brankára mu akosi nie je súdené. Na svojom konte má zatiaľ len jednu asistenciu.

Aj v stretnutí proti Nórom sa dostal do viacerých gólových príležitosti. V poslednej minúte počas nórskej hry bez brankára mu dokonca Cehlárik naservíroval puk na hokejku. Už bolo len potrebné trafiť prázdnu bránku. „Nie je mi súdené dať gól, ale aj také zápasy a turnaje sú. Zažil som už podobné situácie vo svojej kariére. Verím, že góly prídu v pravý čas,“ okomentoval s pokojnou hlavou svoje strelecké nezdary najskúsenejší muž v slovenskom národnom tíme.

Libor Hudáček v šanci
Libor Hudáček v šanciFoto: TASR/Martin Baumann

Hudáček po stretnutí najviac vyzdvihol najmä tímovú hru. „Myslím si, že sme predviedli najlepší výkon v doterajšom priebehu turnaja. Všetci, nielen naša tretia formácia, sme podali skvelý výkon. Dôležité bolo, že nás Škorvánek podržal a podarilo sa nám dať rýchle góly. Dúfam, že už sme sa už naučili dotiahnuť zápasy do víťazného konca. Som hrdý, ako sme s chlapcami zvládli záver,“ chválil spoluhráčov strieborný medailista z MS 2012.

Lantoši ukázal rýchlosť

Pár hodín pred úvodným vhadzovaním medzi Slovenskom a Nórskom sa tréner súpera Tobias Johannson nechal v jednom z rozhovorov počuť, že si o Slovákoch myslí, že hrajú trocha pomaly.

Lantoši v šanci
Lantoši v šanciFoto: SITA/AP Photo/Roman Koksarov

Jeho slová sa dnes rozhodol vyvrátiť útočník Róbert Lantoši, ktorý v 16. minúte duelu preletel cez celé klzisko, prešiel pred brankára Haukelanda a bekhandovým blafákom poslal puk za jeho chrbát. „Vieme, že máme rýchly tím, čo sa snažíme využívať. Niekedy nám tá rýchlosť spôsobí hlúposti, ale dnes sme ju využili na správnych miestach,“ povedal po stretnutí Lantoši, ktorý strelil svoj prvý gól na 86. majstrovstvách sveta v hokeji.

Škorvánek v TOP 5

Stanislav Škorvánek zažíva na MS v hokeji 2023 po individuálnej stránke mimoriadne úspešný debut. V Rige nastúpil ako jednotka mužstva do štyroch duelov, trikrát vychytal víťazstvo.

Po zisku cenného čistého konta proti Slovincom sa odchovanec žilinského hokeja postavil do bránky aj proti Nórom. „Bol to náročný duel. Snažil som sa sústrediť, až tak veľmi, že si nepamätám, ako sme dali tie štyri góly. Mne osobne sa chytalo veľmi dobre, len som mal pocit, že tretia tretina trvá štyri hodiny, takže už som len odrátaval koniec,“ priblížil Škorvánek.

Stanislav Škorvánek sleduje puk
Stanislav Škorvánek sleduje puk v zápase proti Nórom. Foto: TASR/Martin Baumann

To, že sa mu na šampionáte darí, potvrdzuje aj pohľad do štatistík. Škorvánek je aktuálne piaty percentuálne najúspešnejší brankár celého turnaja. „So svojimi výkonmi na šampionáte som spokojný, aj keď som chytal proti papierovo slabším súperom. Niekedy sú však aj takéto zápasy ťažké, najmä po mentálnej stránke. Náročne boli aj posledné dva so Slovincami a Nórmi, pretože sme v nich museli získať plný počet bodov. Pre mňa je to však veľká škola, takže to musím hodnotiť len pozitívne. Som rád, že som mohol získať tieto skúsenosti,“ povedal so skromnosťou jemu vlastnou Škorvánek.

Budú sa spoliehať na Švajčiarov

Aj napriek plnému bodovému zisku a posunu na štvrté miesto v tabuľke, Slováci nemajú postup vo svojich rukách. Spoliehať musia na pomoc doteraz suverénnych Švajčiarov, ktorí nesmú domácim Lotyšom darovať ani bod. „My sme urobili všetko, čo sme mohli urobiť. Po nešťastnom zápase s Kazachstanom sme získali potrebných šesť bodov, takže teraz nám neostáva nič iné, ako veriť Švajčiarom. Určite si duel pozrieme. My už nemusíme byť v strese, pretože to nijako neovplyvnime. Uvidíme, ako to nakoniec dopadne. Je to šport,“ okomentoval súčasnú pozíciu Slovákov v B-skupine Škorvánek.

Duel Lotyšsko – Švajčiarsko si budete môcť pozrieť naživo na obrazovkách RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport