Na hlavný obsah

Hudobníka Jaroslava Pagáča súd oslobodil. Obžalovaný bol zo šírenia extrémistických materiálov

Symboly, ktoré používal, v minulosti využívala aj SS.

Hudobníka Jaroslava Pagáča súd oslobodil. Obžalovaný bol zo šírenia extrémistických materiálov
Jaroslav Pagáč (vpravo) stojí na chodbe Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici oslobodil hudobníka Jaroslava Pagáča. Obžalovaný bol zo zločinu výroby a rozširovania extrémistických materiálov. Pojednávanie sledoval redaktor RTVS Peter Mútňan.

V utorok (2. 5.) súdne pojednávanie pokračovalo čítaním doplneného rozsudku znalca. Ten sa vyjadril, že symboly, ktoré Pagáč zdieľal a predával majú extrémistický charakter. Hudobník s tým nesúhlasí. Podľa neho sú symboly čierneho slnka a kolovratu pohanské, obvinenia z extrémizmu však odmieta.

Dodal, že doplnené dôkazy v znaleckom posudku s prípadom nesúvisia a nie sú preskúmateľné. Je to podľa neho zaujaté voči jeho osobe a vyhlásil, že je nevinný.

Prokurátor žiadal pre Pagáča štvorročný trest. Posudok podľa neho ukázal, že symboly sú extrémistické a dokonca propagujú nacizmus, keďže ich v minulosti využívala aj SS.

Špecializovaný trestný súd už v minulosti Jaroslava Pagáča odsúdil na štyri roky za mrežami. Senát Najvyššieho súdu však tento rozsudok zrušil a následne vrátil späť na ďalšie konanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko