Na hlavný obsah

Hydinári ročne zabijú stovky miliónov kurčiat. Samci im totiž nevynášajú

Európska únia chce kruté praktiky zakázať.

Hydinári ročne zabijú stovky miliónov kurčiat. Samci im totiž nevynášajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Výrobcovia vajec a hydiny zabijú ročne vyše 300 miliónov kusov kurčiat, ktoré sa práve vyliahli. Samci totiž neprinášajú hydinárom veľké zisky. Podnikanie im môže narušiť Európska únia, ktorá to chce zakázať.

Pre producentov vajec a hydinového mäsa sú výhodné iba sliepky. Kohúty neznášajú vajcia a na brojlery nedosahujú potrebnú hmotnosť. Preto ich ihneď po vyliahnutí vytriedia, a zlikvidujú. Zákon im to prikazuje plynom, alebo v mlyne.

„Niekde sa neunúvajú a nahádžu ich do vreca, kde ich iba zaviažu a hotovo. Je to mimoriadne kruté,“ skonštatovala koordinátorka kampaní Slobody zvierat Silvia Čaňová.

Usmrcovaniu kohútov sa v reportáži venovali redaktori RTVS Barbora Šišoláková a Miroslav Lyko:

Na Slovensku je najväčšia liaheň vajec pri Nitre. Kohúty tu usmrcujú plynom. „Ide o štandardný postup pri produkcii vajec, niekoľko desiatok rokov sa takto už usmrcujú jednodňové kohútiky,“ uviedol vedúci výroby v Liaharenskom podniku Nitra Leopold Balco.

Krajiny ako Nemecko či Francúzsko takéto praktiky zakázali. Pridávajú sa k nim Taliani či susední Rakúšania. Kým však nepríde celoeurópske riešenie, Slovensko sa na takúto cestu nepridá.

„Na jeseň má Európska komisia má predstaviť väčší balík legislatívy zameraný na ochranu zvierat a v rámci nich komisárka Kira Kiddes prisľúbila že bude aj teda legislatívny návrh na to, ako postupovať v prípade usmrcovania jednodňových kurčiatok,“ povedal peuroposlanec Michal Wiezik.

Hovorí sa o dvoch alternatívach

V hre sú dva varianty. Nechať jednodňové zvieratá nažive a mať z nich nižšie zisky, alebo používať prístroje, ktoré vedia odhaliť pohlavie ešte pred vyliahnutím. Hydinári by tak nemuseli likvidovať zvieratá, ale iba vajcia.

„Ja nevidím v tom nejaký veľký rozdiel, či ho zabijeme ako jednodňového alebo ho zabijeme vo vajíčku ako 12-dňového,“ skonštatoval Balco.

„Čerstvo narodené živočíchy pociťujú bolesť, to vedecké poznanie už k tomu dospelo,“ uviedla Čaňová.

„Tiež si myslím, že pokiaľ sa máme k tým živočíchom správať, poviem, humánne, choďme tou cestou včasnej diagnostiky,“ povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jozef Bíreš.

Prístroje dnes vedia odhaliť pohlavie vo vajci od deviateho dňa po oplodnení. Ide však o približne päť miliónovú investíciu. „Zaujímavý je napríklad výpočet francúzskeho ministerstva pôdohospodárstva ktoré povedalo že pri aplikovaní týchto metód je nárast 0,01 centu. Takže minimálne,“ dodal Wiezik.

Hydinári zase počítajú, o koľko drahšie by boli nosnice, ak by sa kohúty nechávali nažive. „Tá cena napríklad v Nemecku vzrástla z 80 centov na štyri eurá 80 centov,“ uviedol Balco.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika