Na hlavný obsah

Ikona z Liptova na rovinu zhodnotila stav národného tímu. K domácej situácii sa nevyjadrí

Nemáme rozdielových hráčov ako boli Šatan, Pálffy či Bondra.

Ikona z Liptova na rovinu zhodnotila stav národného tímu. K domácej situácii sa nevyjadrí
Foto: TASR/Michal Svítok

Potrebujeme vyhrať záverečné dva zápasy, potom sa môžeme pozerať do tabuľky. Tieto slová zazneli od jedného z asistentov trénera Ramsayho Jána Pardavého po nedeľnom rannom rozkorčuľovaní. Z tohto pohľadu je misia splnená. Slovinci aj Nóri odišli s prehrami.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Cieľ už mohol byť hotový, keby sa vyhralo s Kazachmi. Bohužiaľ, svoje sme si spravili, ale pomocná ruka musí prísť od Švajčiarov, keď nechceme cestovať domov,“ uviedol po odohratí konečného siedmeho duelu v B-skupine Marek Uram, bývalý úspešný hokejista a majster sveta z Göteborgu.

Slovenskí hráči mali výborne rozohranú partiu hneď pri vstupnej previerke s Čechmi, ale solídne výkony predviedli s Kanaďanmi i Švajčiarmi, no z možných deviatich bodov získali jeden.

„Vždy sa začína od skóre 0:0. Majstrovstvá sveta trvajú necelé tri týždne. Veľa závisí od formy aj mentálneho nastavenia mužstva. Môže nás mrzieť, že sme prehrali v štyroch stretnutiach a teraz sme odkázaní pomoc protivníka,“ zhrnul, za akých okolností majú Slováci priebežnú štvrtú priečku, zaručujúcu štvrťfinále.

Marek Uram chvíľku trénoval domáci Liptovský Mikuláš. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Meranie síl s Nórskom v čase utorkového obeda bolo zo slovenskej strany famózne od úvodného vhadzovania. Aktívna hra sa odzrkadlila na troch strelených góloch za chrbát Haukelanda, ktoré rozhodli. Úspešnými strelcami boli Hrivík, Cehlárik a Róbert Lantoši.

„Nóri mali svoje chvíle, kedy to mohlo dopadnúť zle. Zápas sa mohol inak vyvíjať, keby sme inkasovali prví, na čo jedna – dve šance boli. Našťastie sme svoju prevahu vyjadrili presnými zásahmi a chalanom sa hralo jednoduchšie,“ bilancoval dianie v prvej tretine Marek Uram.

Uznáva jednoduché riešenia

Škorvánkovi zmazal čisté konto Vikingstad, ktorý si v tichosti zbehol za chrbty Luntera s Čachom a zamieril presne do siete. Opätovný trojgólový náskok mohol prinavrátiť Richard Pánik v oslabení počas druhého dejstva. Jeden z našich najskúsenejších hráčov chcel svoj nájazd vyšperkovať fintou a lá Pavol Demitra, ktorá sa mu absolútne nevydarila.

„Nie som zástanca týchto parádičiek. Samozrejme, bola to situácia, pri ktorej sme mohli zlomiť odpor súpera, ale Rišovi to nevyšlo. Ak sa to podarí, je to fajn a poteší to. V opačnom prípade to vyznie hlúpo a naivne, čo bol tento prípad. Na druhej strane je to skvelý hráč s rýchlymi rukami a netreba ho za to kritizovať. Vyhrali sme, a to je dôležité. Osobne som za priamočiarejšie zakončenie. To isté vyžadujem aj od svojich žiakov, aby to riešili jednoducho,“ nestotožnil sa so zbabranou ozdobou z 27. minúty aktuálne tréner mládežníkov.

Pomenoval slovenský problém

Tlak aj povinnosť zvíťaziť sú veľmi zlí spoločníci. Naša reprezentácia sa s tým dokázala vysporiadať. Ale…

„Nemáme rozdielových hráčov. To si treba úprimne povedať. Chýbajú nám hokejisti typu Šatan, Pálffy či Bondra. Máme štyri útoky, ktoré sú viac-menej vyrovnané. Niečo navyše zo seba dostala prvá formácia, ale ani zďaleka nedosahujeme výsledky, aké boli kedysi. Jednoducho trpíme na nedostatok hráčov, ktorí by boli lídrami v zahraničných kluboch. V minulosti to bolo iné. Tu tkvie náš najväčší problém,“ bez okolkov poukázal na stav reprezentácie Uram, kvôli ktorému sa každoročne spoliehame na kalkulácie.

Liptáci majú na šampionáte zastúpenie vďaka Matúšovi Sukeľovi. Nielen jeho pozorne sledoval 48-ročný niekdajší ľavý krídelník.

„Je to náš odchovanec. Páčil sa mi najmä v defenzívnej činnosti. Vynikal v korčuľovaní a bojovnosti. Dobre hrá aj Libor Hudáček. Myslím si, že niektoré zákroky prichádzajú od neho zbytočne, ale zručnosť mu nechýba,“ povedal.

Nemá viac informácií

Uramov rodný Liptovský Mikuláš je v týchto dňoch na nohách. Verejnosť negatívne vníma príchod nového majiteľa hokejového klubu Róberta Ľuptáka, ktorý sa tam prisťahoval z Prešova.

„Prebehol predaj akcií a bolo to predstavené na tlačovej konferencii. V stredu má mať svoju tlačovku doterajší funkcionár pán Michalík. Nevidím do tohto zákulisia, preto sa nebudem vyjadrovať,“ dodal na margo súčasnej domácej témy Marek Uram, autor najstaršieho extraligového hetriku z ročníka 2018/19, ktorým prekonal Krotáka z Popradu.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport