Na hlavný obsah

Inštitúcie publikujú povinne zverejňované dokumenty tak, že ich ľudia so zrakovým postihnutím nedokážu prečítať

Ministerstvo informatizácie môže za to uložiť pokutu.

Inštitúcie publikujú povinne zverejňované dokumenty tak, že ich ľudia so zrakovým postihnutím nedokážu prečítať
Na ilustračnej snímke slabozraký muž pracujúci na počítači. Foto: RTVS

Viaceré inštitúcie publikujú povinne zverejňované dokumenty v rozpore so zákonom. Dôležitý obsah často len preskenujú. Ľudia so zrakovým postihnutím ho potom nedokážu prečítať.

Rozhodnutia súdov, informácie o zmenách vlastníctva pozemkov či akékoľvek zmluvy štátnych inštitúcií musia zverejňovať tak, aby k nim mali prístup všetci obyvatelia. Mnohé inštitúcie však zverejňujú dokumenty preskenovaním. Slabozrakí alebo nevidiaci takúto formu dokumentu nedokážu prečítať.

„Ak si predstavíte nejaký naskenovaný dokument, ktorý nemá tú textovú vrstvu, tak vtedy sa nevidiaci dozvie len to, že je v tom dokumente nejaký obrázok,“ vysvetlil nevidiaci Ondrej Rosík.

„Osoby so zdravotným postihnutím majú právo na to, aby všetky informácie a služby zverejňovali v im prístupných formátoch, pre nich zrozumiteľných a prístupných,“ uviedla hovorkyňa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Elena Koritšánska.

Téme sa v Správach RTVS venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Dohľad ministerstva investícií

Medzi zdroje, kde dôležité dokumenty zverejňujú nesprávne, patrí aj Centrálny register zmlúv, ktorý spadá pod úrad vlády. „Centrálny register zmlúv má k dispozícii iba PDF dokumenty, ktoré nám pošlú povinné osoby. V prípade neprístupného dokumentu sa občania môžu obrátiť priamo na povinnú osobu, ktorá zmluvu do registra zaslala,“ vysvetlil úrad vlády.

Na dodržiavanie zákona o slobodnom prístupe k informáciám dohliada ministerstvo investícií. „Ak je dokument zverejnený iba ako skenovaný obrázok, porušuje tak vyhlášku,“ priblížilo ministerstvo.

„V tejto veci Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím osloví ministerstvo investícií, aby napravilo zverejňovanie zmlúv v Centrálnom registri zmlúv,“ dodala hovorkyňa Koritšánska.

Ministerstvo informatizácie môže za nesprávne zverejnený dokument uložiť pokutu. Koľko takýchto pokút už rozdalo, ministerstvo neeviduje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko