Na hlavný obsah

Inštruktor, ktorý postrelil kadetku policajnej akadémie, už podobný incident mal. Škola to zamlčala

Náhodný výstrel zo služobnej zbrane padol už v októbri 2021.

Inštruktor, ktorý postrelil kadetku policajnej akadémie, už podobný incident mal. Škola to zamlčala
Budova Akadémie PZ v Bratislave. Foto: RTVS

Inštruktor Akadémie Policajného zboru v Bratislave Vladimír Šeparnev, ktorý 1. marca v priestoroch streleckého polygónu postrelil študentku tejto školy, už mal podobný incident aj v minulosti. Náhodný výstrel zo služobnej zbrane mal padnúť už v októbri 2021, informoval o tom denník SME s tým, že akadémia incident zamlčala.

V tomto prípade išlo o streľbu priamo počas vyučovania, na ktorom bol väčší počet študentov. Počas výcviku Šeparnev učil študentov zaobchádzať so samopalom vzoru 58. Používali pri tom školské náboje. Študenti opísali, že hoc mali náboje bez strelného prachu, strieľali do priestoru, v ktorom sa nachádzali iní študenti, čo bolo v rozpore s predpismi. Pred hlavňami sa mal študentom dokonca prechádzať aj sám Šeparnev.

Medzi školskými nábojmi bol však aj jeden ostrý. Strela preletela niekoľkými stenami, zastavila ju až plechová skriňa. Inštruktor sa mal údajne študentovi, z ktorého zbrane ostrý náboj vyšiel, poďakovať za to, že ho nezastrelil. Ako sa však dostal ostrý náboj medzi cvičné nebolo ani v tomto prípade známe.

Udalosť spred dvoch rokov policajná akadémia zamlčala. Inšpekcia sa o nej dozvedela až v rámci vyšetrovania nedávneho prípadu postrelenej kadetky. O incidente vypovedali viacerí študenti.

Otázne je, či ňom vedel napríklad vedúci Katedry telesnej výchovy a športu Akadémie Policajného zboru Pavel Jankovský alebo dnes už odvolaná rektorka akadémie Lucia Kurilovská. Vedenie školy sa k prípadu pre prebiehajúce vyšetrovanie vyjadrovať nechce. Rovnako tak aj advokát obvineného inštruktora Ľuboš Pejhovský.

Inštruktor Šeparnev čelí obvineniu z ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Za postrelenie kadetky mu hrozí trest odňatia slobody až 5 rokov. Udalosti z roku 2021 by mu však mohli priťažiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko