Na hlavný obsah

Je Svetový deň bez tabaku. Vlani na Slovensku fajčiarov pribudlo, fajčiť začínajú stále v mladšom veku

Podľa štatistiky na Slovensku fajčí viac ako pätina populácie.

Je Svetový deň bez tabaku. Vlani na Slovensku fajčiarov pribudlo, fajčiť začínajú stále v mladšom veku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kto chce prestať fajčiť, mohol v stredu (31. 5.) navštíviť poradne úradov verejného zdravotníctva. Každý rok sa 31. mája pozornosť upriamuje na škodlivosť tabakových výrobkov. Je Svetový deň bez tabaku.

„Fajčím už dosť dlho a už cítim na zdraví, že mi to asi škodí. Rozhodla som sa, že chcem prestať. Počula som, že je tu také poradenstvo, tak som sa prišla informovať, či by mi pomohli alebo nie,“ hovorí návštevníčka.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva pomáhajú ľuďom prestať s fajčením. Takéto poradenstvo si mohli vyskúšať aj návštevníci miestneho obchodného centra.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

„V prípade, že záujemcovia o odvykanie od fajčenia to myslia so svojím zámerom vážne, tak sa môžu obrátiť na poradne pre odvykanie od fajčenia, ktorých kontakty nájdu na webových stránkach Úradu verejného zdravotníctva“ uviedla Petra Koppová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Počet v fajčiarov na Slovensku v minulom roku pribudol a podľa štatistiky na Slovensku fajčí viac ako pätina populácie.

„S fajčením v súčasnosti začínajú mladí ľudia veľmi skoro. Je to okolo tých 12 až 15 rokov,“ upozorňuje Tatiana Zvalová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zabije tabak každoročne až osem miliónov ľudí.

„Spôsobuje celý rad závažných ochorení. Na prvom mieste sú to nádorové ochorenia, hlavne nádorové ochorenia pľúc. Potom sú to ochorenia dolných dýchacích ciest, ale aj srdcovocievne ochorenia,“ priblížila Zvalová.

Tabakový priemysel svojimi pestovateľskými zásahmi prispieva podľa WHO aj ku globálnej potravinovej kríze. Preto si tento rok Svetový deň bez tabaku pripomíname kampaňou „Pestujte potraviny nie tabak“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko