Na hlavný obsah

K sanitkám by mohol pribudnúť nový typ záchranky. Takto by mohlo vozidlo fungovať v praxi

Testujú ho záchranári v Komárne.

K sanitkám by mohol pribudnúť nový typ záchranky. Takto by mohlo vozidlo fungovať v praxi
Na snímke je takzvaná randevú sanitka. Foto: RTVS

K sanitkám by mohol pribudnúť nový typ záchranky. Malé osobné auto s dvojčlennou posádkou. Vyplýva to z novely zákona, ktorú poslanci posunuli do druhého čítania. Ako by to mohlo fungovať, v praxi testujú záchranári v Komárne.

Ak sa stane vážna nehoda a pacient je v kritickom stave, potrebuje ihneď lekára. Kým sa však pozbiera trojčlenná posádka – lekár, záchranár, šofér – a veľká sanitka prejde celou premávkou, pár minút navyše to trvá.

„To auto je rýchlejšie keďže je menšie, vie sa naozaj v tej hlavne špičke vo veľkých mestách prepchať. Tým pádom sa dostane na miesto nejakého kritického výjazdu oveľa skôr ako veľké auto. Nezmestia sa sem nosidlá, ale je tu komplet vybavený batoh, odsávačka, defibrilátor, všetky lieky, ktoré potrebujú,“ vysvetlil vedúci tréningového centra ZaMED Patrik Brna.

Novému typu záchranky sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Takéto auto šetrí najmä posádku. Volajú ho randevú vozidlo – ako stretnutie nie troch, ale iba dvoch osôb – lekára a záchranára, ktorý šoféruje. Lekár je na mieste prvý, pacienta zastabilizuje a až potom, keď vyhodnotí, že treba odvoz do nemocnice, nastupuje veľká sanitka, kde už lekár ďalej nemusí byť.

„Ak si pacient počas transportu nevyžaduje ošetrenie lekára, lekár je okamžite voľný pre ďalšieho pacienta. Keď lekár jazdi teraz v bežnej sanitke a napríklad transportujú pacienta do Nitry a ten transport si v podstate nevyžaduje prítomnosť toho lekára, tak lekár je dve až tri hodiny zbytočne obsadený v rámci regiónu,“ uviedol hlavný záchranár Rastislav Krcho.

Takéto randevú vozidlá sú v zahraničí bežné, najbližšie k nám ho používajú v Česku už roky. Ak poslanci zákon definitívne schvália, mali by pribudnúť najmä vo väčších mestách- kde presne ministerstvo zdravotníctva teraz analyzuje.

„Uľahčí to prácu záchrannej zdravotnej službe, bude efektívnejšia a hlavne bude rýchlejšia a včas pri pacientovi, keď to bude naozaj potrebovať pri najkritickejších stavoch. Táto novela 578 je kľúčová. Veríme, že ten zákon celý prejde,“

Rezort zdravotníctva, ktorý novelu do parlamentu predložil, chce aby o prvé randevú vozidlá mohli záchranári požiadať už budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko