Na hlavný obsah

Káčer priznal, že žiadosťou o odobranie mandátu chcel urýchliť vymenovanie úradníckej vlády

Svojho nástupcu hodnotiť nechce.

Káčer priznal, že žiadosťou o odobranie mandátu chcel urýchliť vymenovanie úradníckej vlády
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer. Foto: TASR

Končiaci minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer priznal, že svojou žiadosťou o odobratie poverenia chcel urýchliť proces vymenovania vlády odborníkov. Povedal to pred piatkovým (12. 5.) rokovaním odchádzajúceho dočasne povereného kabinetu Eduarda Hegera.

„Ústavnoprávne som presvedčený, že vláda, ktorej sa vyslovila nedôvera, má fungovať len minimálne nutný čas,“ vyhlásil. Takmer ročný mandát pre vládu, ktorej sa vyslovila nedôvera, považuje za neštandardný.

„Keby bolo na mne, tak by som už v januári vymenoval úradnícku vládu a dokonca by som bol za zmenu ústavy, aby parlament, ktorý vysloví nedôveru vláde a do 90 dní nie je schopný vysloviť dôveru inej, bol rozpustený,“ uviedol Káčer.

Upozornil, že dočasne poverená vláda sa stala terčom hnevu plynúceho z parlamentného chaosu . Kauza ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana bola pre neho poslednou kvapkou. „Definitívne som sa rozhodol po príhovore premiéra,“ uviedol na margo udalostí z predchádzajúceho týždňa.

Svojho nástupcu Miroslava Wlachovského hodnotiť nechce. „Jednak je to nekorektné, jednak je to môj blízky priateľ, takže by som mohol byť považovaný za zaujatého,“ vysvetlil. Očakáva kontinuitu v doterajšej zahraničnej politike Slovenska. O kandidatúre na prezidenta nerozmýšľa. V nasledujúcom období sa bude „muž v domácnosti“.

V nedeľu 7. mája požiadal dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger prezidentku SR Zuzana Čaputovú o zbavenie poverenia. Rozhodol sa tak po tom, ako ohlásili odchod z vlády ministri Samuel Vlčan i Rastislav Káčer a prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko