Na hlavný obsah

Kanada utrpela prvú prehru na MS v zápase proti Švajčiarsku

Švajčiari sa dostávajú na čelo tabuľky.

Kanada utrpela prvú prehru na MS v zápase proti Švajčiarsku
Švajčiarski hokejisti oslavujú gól proti Kanade Foto: SITA/AP Photo/Roman Koksarov

Švajčiarski hokejisti triumfovali v sobotňajšom (20. 5.) šlágri B-skupiny MS v hokeji 2023 nad Kanaďanmi 3:2. Aj po piatom zápase tak zostávajú stále stopercentní a s 15 bodmi sa vrátili na čelo tabuľky pred Česko. Kanada utrpela prvú prehru na šampionáte, s 11 bodmi figuruje na 3. mieste.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Obhajcovia striebra sa v pútavom zápase v Rige ujali vedenia v polovici stretnutia presilovkovým gólom kapitána Tylera Toffoliho, no Švajčiari ešte v druhej tretine otočili skóre a v tretej časti zvýšil náskok veterán Andres Ambühl. Kanaďania dokázali v záverečnému tlaku už len skorigovať zásluhou Michaela Carconeho. Oba tímy mali už pred zápasom istotu účasti vo štvrťfinále.

Kanaďania odohrajú ďalší duel v pondelok (22. 5.), keď sa o 15.20 SELČ stretnú s Nórskom. Švajčiarov čaká už v nedeľu (21. 5.) o 19.20 priamy súboj o prvú priečku v skupine proti Česku.

Obidva tímy bojovali o každý centimeter ľadu

Od úvodu sa hralo v obrovskom nasadení. Aj keď oba tímy vychádzali zo zabezpečenej obrany a nedarovali si veľa priestoru, nebola núdza o zaujímavé momenty. V 15. minúte Fialovu strelu nebezpečne tečoval Hischier, vzápätí Montembeault zlikvidoval šancu Malgina. Švajčiari mali v prvej tretine navrch, v jej závere prihral Miranda cez os klziska Glausserovi, ktorý z ideálnej pozície trafil len kanadského brankára.

Zámorský tím potom zvýšil dôraz, v 24. minúte zostal medzi kruhmi nepokrytý Lucic, ale Genoni podržal Helvétov. V 29. minúte Veleno pri mantineli úmyselne korčuľou šliapol na nohu Niederreiterovi, no rozhodcovia si to nevšimli, naopak na trestnú lavicu išiel švajčiarsky útočník, ktorý odplácal a dostal dve minúty za hrubosť.

V následnej presilovke poslal svoj tím do vedenia Toffoli strelou spoza kruhu na buly, keď využil clonenie Crousea. Kanaďanom dal gól krídla a zo všetkých strán podnikali výpady na Genoniho, no práve v čase ich najväčšieho rozletu nečakane gólovo udrel Hischier, ktorý sa zbavil dvojice protihráčov a zakončil presne k bližšej žŕdke – 1:1. Švajčiarom zachutilo, Herzog v nájazde ešte neuspel, no o dve minúty neskôr Simion dorazil do bránky puk po strele Martiho.

Kanaďania sa v tretej časti tlačili do útoku, no súper ich nepúšťal pred svoju bránku a sám podnikal nebezpečné kontry. V 53. minúte pridal tretí gól po rýchlom prečíslení Ambühl, ďalšie šance nevyužili Bertschy a Hischier. Obhajcovi striebra vykresal iskierku nádeje Carcone, ktorý znížil po teči strely Hunta, no vyrovnania sa nedočkal, aj preto, že Krebs svoju tutovku zahodil.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport