Na hlavný obsah

VIDEO: Svetovými šampiónmi sa stali Kanaďania, Nemcov zlomili až v poslednej tretine

Kanada porazila Nemecko 5:2.

VIDEO: Svetovými šampiónmi sa stali Kanaďania, Nemcov zlomili až v poslednej tretine
Kanadská zlatá radosť Foto: TASR

Noví majstri sveta sú známi. Titul svetových šampiónov si z 86. majstrovstiev sveta odniesli Kanaďania, ktorí zdolali Nemecko 5:2. Javorové listy rozhodli o svojom triumfe tromi gólmi v záverečnej tretine.

Hokejisti Kanady vybojovali na šampionáte v Tampere a Rige svoj 28. titul majstrov sveta. Jeho ziskom sa na čele tabuľky odpútali od Ruska (ZSSR), ktoré má v zbierke o jeden titul menej.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Nemci na vysnené zlato nedosiahli, ale aj tak odchádzajú s obrovským úspechom. Z cenného kovu na MS sa tešia po dlhých 70 rokoch. Z rovnakého kovu sa tešili aj pred piatimi rokmi na OH 2018 v Pjongčangu, keď vo finále nestačili na Olympijských športovcov Ruska.

Pred začiatkom duelu:

Kanaďania postúpili do vyraďovacej časti z druhej priečky lotyšskej B-skupiny. Vo štvrťfinále si poradili po výsledku 4:1 s domácimi Fínmi, ktorí obhajovali titulu. V semifinále pokorili aj druhého účastníka z usporiadateľskej krajiny. Lotyšov zdolali 4:2. Po minuloročnej finálovej prehre budú Kanaďania určite motivovaní.

Nemci prehrali na tohtoročných MS tri úvodne stretnutia v skupine. Následne vyhrali ostatné štyri a postúpili do štvrťfinále zo štvrtého miesta. V ňom prekvapivo zdolali dovtedy nezdolaných Švajčiarov po výsledku 3:1. V semifinálovom stretnutí proti USA sa im podarilo minútu a pol pred koncom stretnutia vyrovnať na 3:3. Gólom v predĺžení rozhodol o postupe Nemecka do finále Tiffels. Nemci v doterajšej histórii ešte majstrovský titul nezískali.

Kanada – Nemecko – 5:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Góly: 11. Blais (Krebs, Neighbours), 38. Crouse (Krebs, Weegar), 45. Blais (Glass), 52. Toffoli, 59. Laughton (Quinn, Crouse) – 8. Peterka (Seider, Muller), 34. Fischbuch (Kastner, Seider)

Kanada: Montembeault, Levi – Weegar, Middleton, Barron, Hunt, Myers, Joseph – Fantilli, Glass, Lucic, Quinn, Laughton, Crouse, Blais, Krebs, Neighbours, Toffoli, McBain, Carcone

Nemecko: Niederberger, Strahlmeier – Seider, Muller Moritz, Wissmann, Muller, Gawanke, Szuber, Wagner – Tiffels, Kahun, Peterka, Ehl, Sturm, Soramies, Fischbuch, Kastnerm Noebels, Schutz, Stachowiak, Tuomie

Prvé vyhraté buly stretnutia šlo na konto Nemcov. V úvode duelu nám obaja aktéri predviedli ofenzívny hokej. Rovnako ako úvodné buly, aj otvárací gól finálového stretnutia si pripísali Nemci, brankára Montembeaulta prekonal 21-ročný Peterka. Jeho presný zásah ešte museli potvrdiť rozhodcovia, pretože kanadská lavička si vyžiadala challange. Ofsajd nemeckého strelca nebol potvrdený, a tak Nemcom už nič nebránilo v gólovej radosti.

Úvodný gól finálového stretnutia šiel na konto Peterku:

Vinou neúspešného challangu si šiel za zdržiavanie hry sadnúť na trestnú lavicu Kanaďan Blais. Nemcom presilová hra nevyšla, do šance sa naopak dostali Kanaďania.

Tých oslabenie nezastavilo, práve naopak. Vylúčený Blais si nakorčuľoval pred nemeckú bránku, spracoval prihrávku Krebsa a úspešne zakončil.

Vyrovnávajúci gól Kanady na 1:1:

Počas zvyšných minút sme videli pomerne opatrný hokej, bez nejakých výraznejších príležitosti. Pätnásť sekúnd pre koncom tretiny mohol streliť gól do šatne Krebs.

Počas prvých troch minút prostrednej tretiny sa Nemci prezentovali aktívnou hrou, čo viedlo k podrazeniu zo strany Kanady. Na trestnú lavicu si odišiel sadnúť Barron. Nemcom sa počas prvej minúty nepodarilo usadiť a rozložiť v útočnom pásme. Inak to však vyzeralo v druhej polovici presilovej hry, keď si dokázali vytvoriť viacero dobrých striel a pokusov o dorážky. Nemci zahrali svoju druhú presilovku v stretnutí lepšie ako to prvú, gól z nej však nevyťažili.

Po polovici odohraného času sa hra začala prelievať zo strany na stranu. Obe mužstvá vytvorili niekoľko pekných akcií.

Nemecko udrelo po druhý raz:

Inkasovaný gól Kanaďanov nabudil a hra sa výrazne zrýchlila. Pokus o okamžitú odpoveď Kanady viedol k prvému vylúčeniu na strane Nemecka. Kanaďania sa okamžite usadili vo svojom útočnom pásme a brankára Niederbergera poriadne preverili z každej strany. Veľmi aktívnym bol Toffoli, fantastický zákrok lapačkou previedol nemecký brankár pri strele Weegara.

O pár sekúnd už však takýto úspešný nebol, keď ho šikovným tečom prekonal Crouse.

Kanaďania opäť odpovedali a vyrovnali:

Kanaďanov presný zásah opäť nabudil a v závere tretiny bol aktívnejší. Do šatní sa po 40 minútach odchádzalo za vyrovnaného stavu 2:2.

Po prestávke mali viac z hry javorové listy. Kanada to potvrdila na konci 45. minúty, keď sa po druhýkrát v stretnutí presadil Blais. Ten dosledoval Niederbergerov vykopnutý puk a dotlačil ho do nemeckej siete.

Kanaďania sa prvýkrát v stretnutí ujali vedenia po góle Blaisa:

O pol minútu neskôr to mohlo byť z kanadského pohľadu ešte veselšie, ale utešená strela z hokejky Milana Lučića skončila na žrdi nemeckej bránky.

Nemci hru ešte viac otvorili, no vypomstilo sa im to v 52. minúte. Prepadli totiž v defenzíve a dopredu pustili hneď troch hráčov Kanady. Toffoli mal dostatok času i priestoru, preto Niederbergera bez väčších problémov prepálil.

Kanada sa po góle Toffoliho dostala do dvojgólového vedenia:

Nemecko poslalo svojho gólmana na lavičku už tri minúty pred koncom, nemali na čo čakať. Lenže to bolo vodou na mlyn pre aktívnych Kanaďanov. Tí v úvode 59. minúty definitívne rozhodli, do prázdnej bránky sa trafil Laughton.

Titul majstra sveta si z Rigy odvážajú po výsledku 5:2 Kanaďania.

Kanaďania sa radujú zo zisku titulu majstrov sveta:

Kanadská hymna v podaní nových majstrov sveta:

Kanaďania oslavujú zisk zlata:

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport