Na hlavný obsah

Karol III. vystrieda počas korunovácie dva kočiare. Skrývajú v sebe množstvo symbolov

Slávnostnú ceremóniu odvysiela RTVS naživo.

Karol III. vystrieda počas korunovácie dva kočiare. Skrývajú v sebe množstvo symbolov
Na snímke kráľ Karol III. Foto: RTVS

Korunovačná slávnosť prichádza do Británie po takmer 70. rokoch. Kráľa Karola III. čaká už túto sobotu ( 6.5.). Kráľovský pár počas nej vystrieda dva zlaté honosné kočiare, jeden starý, historický a druhý novší.

Sám Karol III. povedal, že nechce takú pompéznu korunováciu, akú mala v roku 1953 jeho matka kráľovná Alžbeta II. Buckinghamský palác preto prispôsobil aj slávnostné ceremónie a znížiť počet dôstojníkov sprevádzajúcich kráľa Karola III. s kráľovnou Camilou.

Na korunovácií bude mať premiéru kočiar z roku 2014. Kočiar kráľovnej Alžbety druhej vyrobili v Austrálii. Obsahuje mnoho drevených častí, ktoré sa spájajú s kráľovskou rodinou. Na výšku meria až tri a pol metra. Na kráľa a jeho manželku tak bude dobrý výhľad. Absolvujú v ňom presun z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva na korunovačnú ceremóniu.

Ďalší kráľovský kočiar, ktorý bude súčasťou korunovácie, vyrobili ešte v roku 1762 za čias panovania Juraja III. Meria sedem metrov a váži štyri tony. Aj tento kočiar obsahuje množstvo symbolov a odkazov na historické udalosti a britskú kráľovskú rodinu.

Príprave na korunováciu sa v relácii Svet v obrazoch venoval Viliam Ovsepian. Viac sa dozviete vo videu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet