Na hlavný obsah

Keď ju našli ochranári, bola značne podvyživená. Samicu rysa po siedmich mesiacoch vypustili do divočiny

Vypustili ju v oblasti oravskej časti TANAP-u.

Keď ju našli ochranári, bola značne podvyživená. Samicu rysa po siedmich mesiacoch vypustili do divočiny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Samica rysa ostrovida, ktorú ochranári volajú Wendy, je už vo voľnej prírode. Vypustili ju v oblasti oravskej časti Tatranského národného parku (TANAP). Wendy budú ochranári sledovať. Získajú tak podrobné informácie o tom, ako sa jej podarilo adaptovať v divočine.

Zúbožené mláďa rysa sa v októbri túlalo v Liptovskej Kokave, kde v jednom z dvorov vyhladované zadrhlo sliepku. Zrejme prišlo o matku. Ochranárom sa ho podarilo odchytiť v poslednej chvíli, keďže bolo značne podvyživené.

„Rysicu Wendy sme rehabilitovali sedem mesiacov. Od októbra minulého roku bola v opatere,“ priblížil riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

„Samotná starostlivosť prebiehala bezkontaktne, zviera neprichádzalo do kontaktu s človekom,“ hovorí zoologička Správy TANAP-u Erika Feriancová.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

V záchrannej stanici v Zázrivej z osirelého mláďaťa vypiplali silnú samicu. „Zo štyri a pol kila nám vyrástla na takmer 15 kíl. Bola v dobrom fyzickom stave. Nemáme obavy , že by v prírode neuspela, že by nebola životaschopná,“ dodala Feriancová.

„Je vo výbornej kondícii, začala sa nám už aj dobýjať na slobodu. Bol najvyšší čas, aby sme jej to umožnili,“ vyhlásil Majko.

V Tatranskom národnom parku žije len niekoľko desiatok kusov rysa ostrovida a každý zachránený jedinec má pre populáciu obrovskú hodnotu. Samicu rysa ostrovida budú ochranári vo voľnej prírode pozorne sledovať. To, že je to práve ona, zistia pomerne jednoducho.

„Podľa škvrnitosti. Je to jedinečný znak pre každého rysa, ako odtlačok prsta. Na zadnej časti chrbátika má pásikavé škvrnenie,“ vysvetlila Feriancová.

Ochranári rozmiestnili v lokalite fotopasce, cez ktoré budú pozorovať jej správanie. Wendy sa stala prvým rysom v rámci Tatranského národného parku, ktorého vypustili do voľnej prírody po mesiacoch strávených v záchrannej stanici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny