Na hlavný obsah

KĽDR sa nehodlá ustúpiť, vojenský prieskumný satelit chce do vesmíru vypustiť v júni

Údajne ho potrebuje na monitorovanie pohybov USA.

KĽDR sa nehodlá ustúpiť, vojenský prieskumný satelit chce do vesmíru vypustiť v júni
Líder KĽDR Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severná Kórea potvrdila, že v júni do vesmíru vypustí vojenský prieskumný satelit. Uvádza, že potrebuje monitorovať vojenský pohyb Spojených štátov a ich partnerov v reálnom čase, uviedli v utorok (30. 5.) tamojšie médiá s odvolaním sa na vysokopostavených predstaviteľov KĽDR. Informuje o tom agentúra AFP.

Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA citovala podpredsedu ústrednej vojenskej komisie tamojšej vládnucej strany Ri Pjong-čchola, podľa ktorého „vojenský prieskumný satelit číslo 1“ vypustia v júni.

Tento satelit je spolu s „rôznymi prieskumnými prostriedkami, ktoré sa majú nanovo otestovať, nevyhnutný na sledovanie, monitorovanie a včasné zvládnutie nebezpečných vojenských krokov USA a ich vazalských síl,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Severná Kórea už predtým informovala Japonsko, že medzi 31. májom a 11. júnom plánuje vypustiť do vesmíru satelit.

KĽDR tiež Tokiu podľa juhokórejskej agentúry Jonhap oznámila, že počas uvedeného obdobia zriadia námornú zónu, do ktorej by nemali vstupovať plavidlá. O zámere vypustiť satelit informovala KĽDR aj Medzinárodnú námornú organizáciu (IMO).

Analytici tvrdia, že vojenská družica je súčasťou úsilia Severnej Kórey o pokrok v technológii sledovania, ktorá zahŕňa aj bezpilotné lietadlá. Cieľom je zlepšiť schopnosť KĽDR zasiahnuť ciele v prípade konfliktu.

Severná Kórea v posledných mesiacoch vykonala tiež sériu skúšok rakiet a ďalších zbraní. Vrátane novej medzikontinentálnej balistickej strely na tuhé palivo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet