Na hlavný obsah

Klienti niektorých bánk pôsobiacich na Slovensku si siahnu hlbšie do vrecka

Analytici pripúšťajú, že zdražovanie služieb sa tento rok ešte nekončí.

Klienti niektorých bánk pôsobiacich na Slovensku si siahnu hlbšie do vrecka
Foto: RTVS

Klienti niektorých bánk pôsobiacich na Slovensku si siahnu hlbšie do vrecka. Od 1. júla upravujú cenník VÚB aj Slovenská sporiteľňa. Analytici pripúšťajú, že zdražovanie služieb sa tento rok ešte nekončí.

Od leta si priplatíme za služby v pobočke. Zdražejú napríklad príkazy a prevody, zmenárenské operácie, či výbery a vklady.

„Klienti majú na tieto transakcie k dispozícii čoraz väčšiu sieť bankomatov a bankomatov s možnosťou vkladu, ktoré sú stále bezplatné,“ upozornil Hovorca VÚB banky Dominik Miša.

Bankovým poplatkom sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

V júli však pribudnú aj poplatky, ktoré banky doteraz nevyberali. Napríklad v prípade VÚB – 10 eur za vystavenie potvrdenia o vedení účtu alebo o zostatku.

„Všetky zmeny sa však týkajú iba malej skupiny klientov a minoritne používaných služieb. Nemeníme poplatok za bežný účet ani za najbežnejšie využívané služby,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Cieľom finančných domov je motivovať ľudí, aby nechodili s bežnými úkonmi do pobočiek, ale vybavili ich online.

„Dôvodom je, že im neustále rastú náklady na pracovníkov pobočiek, predovšetkým mzdové. Snažia sa teda buď znižovať ich počty na pobočkách, alebo aby sa venovali poradenstvu s vyššou pridanou hodnotou – napríklad v oblasti poistenia, investícií, úverov,“ vysvetlil finančný analytik OVB Marián Búlik.

„Zmenu banky práve kvôli navýšeniu poplatkov klientom neodporúčame. Keďže si nemôžu byť ani pri banke s účtom bez poplatku istí, že nezavedie poplatok,“ zdôraznil výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

Analytici očakávajú, že banky budú upravovať cenníky aj po zvyšok roka. Pretože čoraz viac fungujeme v online svete, politici sa snažia zakotviť právo na hotovosť do ústavy. Rozhodnúť by mali o tom v najbližšom období.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko