Na hlavný obsah

Klimatická zmena ohrozuje aj „strechu sveta“. Mount Everest bojuje s topiacim sa ľadom

Každý rok je ho menej a menej.

zasnežený Mount Everest
Ilustračná snímka – zasnežený Mount Everest.Foto: RTVS/CNCCTV

Horolezci v pondelok (29. 5.) oslavujú 70. výročie prvého výstupu na Mount Everest. Obávajú sa však o jeho budúcnosť. Pre vysoké teploty sa jeho ľad topí veľmi rýchlo a snehu v horách je každý rok menej. Prudkou klimatickou zmenou trpí životné prostredie aj obyvatelia.

Klimatológovia už dlhodobo varujú pred následkami globálneho otepľovania v Himalájach. Úbytok snehu na Mount Evereste si všimli domáci obyvatelia aj horolezci. „Stúpajúca teplota v himalájskej oblasti je vyššia ako celosvetový priemer. Ľad sa topí rýchlo, hory černejú a jazerá vysychajú,“ priblížil nepálsky horolezec Ang Čering.

„Ak by ste sa vrátili napríklad do roku 2000, bývalo tam oveľa viac snehu. Myslím, že v horách je ho teraz všeobecne menej. Zmeny naozaj vidieť z roka na rok,“ opísal zmeny britský horolezec Kenton Cool.

Téme globálneho otepľovania sa v reportáži venovali redaktorka RTVS Tamara Michalková:

Viaceré vedecké expedície potvrdili, že za posledných 60 rokov sa vysokohorské ľadovce v Himalájach zmenšili až o 21 štvorcových kilometrov. To predstavuje globálny problém, keďže približne 20 percent obyvateľov planéty z nich čerpá pitnú vodu. Vedci potvrdili aj prítomnosť mikroplastov v snehu.

„Donedávna sme museli ľadovce roztápať, ak sme chceli mať pitnú vodu. Tú potrebujeme aj dnes, no vďaka vysokým teplotám je už roztopená alebo zoskupená v rybníkoch,“ uviedol ďalší nepálsky horolezec Phurba Tenjing.

Odborníci, ktorí sa minulý týždeň stretli na globálnej konferencii o zmene klímy v Osle, by chceli verejnosti zjednodušiť prísun dát z nových vesmírnych satelitov, ktoré mapujú aktuálnu klímu Zeme. Chcú predísť krízovým situáciám, ktorým čelia obyvatelia v zasiahnutých oblastiach.

Sprístupnenie dát o klíme z vesmírnych staníc by tak mohol byť jeden z ďalších krokov v boji proti topeniu ľadovcov, extrémnym suchám alebo záplavám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet