Na hlavný obsah

Kočner je nevinný, Zsuzsová dostala za objednávky vrážd Jána Kuciaka a prokurátorov 25 rokov

Vypočujte si zvukový prenos zo súdneho pojednávania.

Kočner je nevinný, Zsuzsová dostala za objednávky vrážd Jána Kuciaka a prokurátorov 25 rokov
Obžalovaný Marian Kočner prichádza v sprievode eskorty na vynesenie rozsudku v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Mariana Kočnera Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku oslobodil spod obžaloby z objednávky vraždy Jána Kuciaka. Príbuzní zavraždeného novinára a jeho snúbenice opustili pojednávaciu miestnosť po vyrieknutí piatkového (19. 5.) rozsudku o jeho nevine.

Kočnera ŠTS oslobodil aj spod obžaloby z prípravy vrážd prokurátorov. Trojčlenný senát rozhodnutie prijal v pomere 2:1.

Alena Zsuzsová je vinná z prípravy vraždy novinára Jána Kuciaka. Súd ju odsúdil na 25 rokov. Pozostalým zároveň musí nahradiť náklady za pohreb vo výške 1 490 eur aj nemajetkovú ujmu 160-tisíc eur. O jej vine senát rozhodol v pomere 3:0.

Pojednávanie sa odohralo v budove Justičnej akadémie v Pezinku vedľa budovy Špecializovaného trestného súdu:

Vinnou ju uznal aj vo veci objednávky vraždy prokurátora Maroša Žilinku spolu s obžalovaným Dušanom Kracinom a z prípravy vraždy prokurátora Petra Šufliarskeho. Súd ju uznal za vinnú aj z nedovoleného ozbrojovania. Samopal, ktorý sa mal použiť na vraždu prokurátorov, totiž zaplatila ona. Dušana Kracinu súd odsúdil na osem rokov.

ŠTS oslobodil aj Darka Dragiča obvineného z prípravy vraždy špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, nakoľko sa nepreukázalo, že sa skutok stal. Senát ho oslobodil v pomere 3:0.

Na súdne pojednávanie prišili len obžalovaní Marian Kočner, Dušan Kracina a Darko Dragič. Alena Zsuzsová na pojednávanie v Pezinku neprišla.

Rozhodnutie ŠTS nie je právoplatné. Obe strany majú právo odvolať sa, predpokladá sa, že sa tak aj udeje. Vec tak zrejme opäť skončí na Najvyššom súde SR, ktorý ju vrátil 15. júna 2021 na prepracovanie prvostupňovému súdu.

Vypočujte si zvukový záznam z pojednávania v Pezinku:

Téme sa v hlavnom spravodajstve RTVS venovali aj redaktori Klaudia Suchomel Guzová, Miroslava Ščobíková a Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko