Na hlavný obsah

Kočner: Nie som svätec, ale nie som vrah. Kuciakove články nevnímal ako hrozbu

Apeloval na sudcov, aby rozhodli na základe faktov.

Kočner: Nie som svätec, ale nie som vrah. Kuciakove články nevnímal ako hrozbu
Obžalovaný Marian Kočner prichádza v sprievode eskorty na súdne pojednávanie. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Obžalovaný Marian Kočner sa necítil byť článkami zavraždeného novinára Jána Kuciaka nijako ohrozovaný. Povedal to počas piatkovej (12. 5.) záverečnej reči v rámci prípadu Kuciakovej likvidácie a kauzy prípravy vrážd prokurátorov.

„Je pravda, že používam v komunikácii často expresívne výrazy. Nie som svätec, ale nie som vrah,“ zdôraznil. Dodal, že tam, kde je nedostatok dôkazov, pracuje obžaloba najmä s emóciami. „Verím, že rozhodnete na základe nespochybniteľných faktov a dôkazov,“ odkázal Kočner sudcom.

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) povedal, že obvinenie v kauze Donovaly voči nemu nevzniesli na základe Kuciakovho článku. Písanie Kuciaka o jeho osobe podľa neho nevybočovalo z bežného rámca iných médií. Zdôraznil, že nikdy neriešil spory s novinármi násilím.

Tvrdil, že sa kľúčový svedok Zoltán Andruskó rozhodol obchodovať so spravodlivosťou. To, že svedok vypovedal o príprave vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku až niekoľko mesiacov po zadržaní, má podľa Kočnera dokazovať jeho nevinu.

Odmietol, že by mal motív na objednávku vrážd prokurátorov Petra Šulfiarskeho a Žilinku. „Osobne som presvedčený, že príprava vraždy Daniela Lipšica je absolútny nezmysel,“ doplnil.

Zsuszová: Nikdy som si neobjednala vraždu

Obžalovaná Alena Zsuzsová pred senátom ŠTS v Pezinku vyhlásila, že si nikdy neobjednala žiadnu vraždu. Vo svojej záverečnej reči zároveň spochybňovala dôveryhodnosť výpovedí Andruskóa, ktorý ju z objednávok Kuciakovej vraždy a prípravy vrážd prokurátorov usvedčuje.

Pýtala sa, či existuje dôkaz, že by si u Andruskóa objednala niektorú z vrážd. „Neexistuje žiadna komunikácia, žiadny svedok, žiadny kamerový záznam,“ ponúkla odpoveď na svoju otázku. Tvrdila, že Andruskóovi nič nedlžila. Naopak, mala mu v minulosti požičať peniaze na rekonštrukciu bytu.

Záverečné reči skončili, hlavné pojednávanie prerušili do 19. mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko