Na hlavný obsah

Kollár chce s vyhlásením volieb počkať, aby sa malé strany mohli ešte spojiť

Demokrati sa nedohodli ani s Dzurindom či Maďarským fórom.

Kollár chce s vyhlásením volieb počkať, aby sa malé strany mohli ešte spojiť
Predseda parlamentu Boris Kollár. Foto: TASR/Jakub Kotian

Spájanie menších strán sa nateraz skončilo fiaskom. Demokratom Eduarda Hegera sa nepodarilo vytvoriť spoločnú volebnú stranu. Lídri sa navzájom obviňujú zo sebectva. Pravica je tak opäť roztrieštená. Spájanie ohlásili Modrí Mikuláša Dzurindu s Mostom-Híd.

Pravicové strany odmietli ponuku expremiéra Hegera. Včerajšie rokovanie prirovnali k jeho vládnutiu. „Snažili sa všetko nechať vyhniť a potom riešiť horúcou ihlou,“ uviedol predseda Maďarského fóra Zsolt Simon.

„Dôvod, prečo sme toto stretnutie zvolali túto nedeľu, je, že sme čakali na vyjadrenie Mikuláša Dzurindu za stranu Modrí, ktorému som niekoľkokrát avizoval, že mám záujem sa s ním stretnúť,“ povedal Heger.

Na otázku, prečo tak dlho čakal s reakciou na Hegerovu ponuku, Dzurinda povedal: „No preto, že sme neexistovali. Pretože tí, s ktorými sa pán Heger spojil, urobili na mne podvod.“

Téme spájania strán sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Barbora Bodáková:

Strany okolo Maďarského fóra či Mosta-Híd a Modrí tvrdia, že Heger im nedokázal garantovať, či je predsedníctvo Demokratov schopné zmeniť názov strany, a teda spojiť sa.

„Eduard Heger povedal, že ako strana s najvyššími preferenciami chcú riadiť prípadnú volebnú stranu, chcú rozhodovať o jej zložení, chcú rozhodovať o jej kampani a postaviť lídra,“ priblížil líder Občianskych demokratov Slovenska (ODS) Pavel Macko.

„Ponúkli sme našim partnerom lídra kandidátky s tým, že bude vybraný po dohode so všetkými účastníkmi podľa preferencií. Každá zo strán mohla priniesť vlastného kandidáta,“ vysvetlila podpredsedníčka Demokratov Andrea Letanovská.

Strany zároveň vyhlásili, že Demokrati im dali na rozhodnutie len 37 hodín, a to preto, že v utorok (23. 5.) môže predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) oficiálne vyhlásiť voľby. Potom už nebude možné meniť názvy politických strán, ktoré chcú v septembri zabojovať o voliča.

Čas na spájanie

Obavy z toho, že by predseda parlamentu vyhlásil voľby už v utorok sa nenaplnili. Kollár chce dať stranám ešte čas na spájanie sa. „Či je to SNS, alebo Modrí, alebo Demokrati, prípadne Most-Híd, tak chcem im nechať čas, aby to ešte vedeli dorokovať a spojiť sa. Takže sa budem snažiť to vyhlásiť čo najneskôr,“ povedal Kollár pre RTVS.

Voľby môže predseda parlamentu vyhlásiť najneskôr 12. júna. Po tom, ako sa Maďarské fórum spojilo s ODS a inými menšími stranami, prišlo k ďalšej dohode. Dzurindovi Modrí sa spájajú s časťou Mosta-Híd, ktorá odišla z Aliancie.

Dzurinda označil spojenie za prirodzené, pretože aj on aj predseda strany Most-Híd 2023 László Sólymos začínali ako kresťanskí demokrati. Simon zasa kritizuje Dzurindu, že si miesto Maďarského fóra vybral spoluprácu so Sólymosom.

Napriek nedeľnému (21. 5.) fiasku sú pravicové strany otvorené ďalším rokovaniam. Zároveň sa chcú nateraz na predvolebnú kampaň pripravovať sami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko