Na hlavný obsah

Kompletne zrekonštruovať letisko Sliač sa možno do príletu stíhačiek F-16 na Slovensko nestihne

Rezort obrany pripravuje alternatívy na ich umiestnenie.

Kompletne zrekonštruovať letisko Sliač sa možno do príletu stíhačiek F-16 na Slovensko nestihne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Kompletne zrekonštruovať letisko Sliač sa možno do príletu stíhačiek F-16 na Slovensko nestihne. Priznal to poverený minister obrany Jaroslav Naď. Rezort obrany preto pripravuje ďalšie alternatívy na ich umiestnenie.

Nákup stíhačiek F-16 zo Spojených štátov uzavrela ešte vláda Petra Pellegriniho. Podľa vtedajšieho ministra obrany malo byť letisko Sliač pre ich prílet kompletne zrekonštruované minulý rok.

„Stavba bude realizovaná týmto rokom 2019, ukončená bude v roku 2022,“ uviedol bývalý minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS).

Stíhačkám F-16 sa venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

Ani za päť rokov od tohto vyhlásenia nie je infraštruktúra letiska pre stíhačky pripravená. Súčasný minister obrany hovorí o 33 projektoch, ktoré musí rezort súbežne realizovať.

„To je komplexná záležitosť, ktorú Pellegriniho vláda zanedbala. Jediné čo urobili je, že rozhodli o stíhačkách F-16 a infraštruktúru na to absolútne nezabezpečili,“ vysvetlil Naď.

F-16-ky nemôžu pristáť hocikde. Sú veľmi citlivé na podmienky zaobchádzania na zemi.

„Potrebuje tzv. čisté letiská. Na rozdiel od iných lietadiel nie je bezpečné, ani schopné aby lietalo z nejakých improvizovaných dráh. A preto možnosti jeho parkovania sú obmedzené,“ priblížil bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Rezort obrany pracuje s viacerými možnosťami ich dočasného umiestnenia.

„Alternatíva dva by bola samozrejme s využitím letiska Kuchyňa, alternatíva tri s využitím nejakých ďalších podporných činností našich spojencov,“ dodal Naď.

Mohlo by ísť o Poľsko

Podľa informácií RTVS by mohlo ísť o Poľsko. „Lebo v Poľsku prevádzkujú stíhačky F-16. Infraštruktúru v Lasku na to majú pripravenú a my môžeme prevádzkovať tie lietadlá aj z takéhoto priestoru,“ povedal generál vo výslužbe Pavel Macko.

„Nevidím problém v tom, aby časť z nich bola umiestnená v Poľsku, časť z nich napríklad na letisku v Kuchyni. Z týchto dvoch mieste je potom možné obsluhovať bezpečnostne celý vzdušný priestor Slovenskej republiky,“ dodal Bránik.

Prvé stíhačky F-16 by mali na Slovensko prísť v prvej polovici budúceho roka. Rezort obrany trvá na tom, že pristanú na letisku Sliač.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko