Na hlavný obsah

Kontajnerová škôlka v Hrabušiciach bola skôr experiment ako pilotný projekt, tvrdí starosta obce

A určite nie bezchybný. 

Kontajnerová škôlka v Hrabušiciach bola skôr experiment ako pilotný projekt, tvrdí starosta obce
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Hrabušiciach na Spiši navštevujú deti kontajnerovú materskú škôlku. Tá bola v minulosti pilotným projektom. Podľa starostu obce čas ale ukázal, že to bol skôr experiment a určite nie bezchybný. V dedine by preto chceli vybudovať novú murovanú škôlku.

Kontajnerovú škôlku postavili v Hrabušiciach v roku 2014. Vtedy pomohla vyriešiť kapacitné problémy. Za optimálne riešenie ju však starosta nepovažuje. “Tie kontajnery nie sú veľmi vhodnou stavbou na takýto typ budovy, ako sú škôlky,“ vysvetlil starosta obce Hrabušice Marcel Kacvinský.

Konkrétnejší boli rodičia detí, ktoré kontajnerovú škôlku navštevovali. „V lete je tam horúco, v zime je zima. Máme veľmi veľkú náročnosť na to, že by sme vykúrili tieto budovy. Aj pri zatekaní strechy bol problém,“ dodal starosta Hrabušíc.

V marci 2021 ju dokonca hygienici zatvorili. „V takýchto priestoroch nebolo možné prevádzkovať zariadenie pre deti a mládež do 6 rokov,“ vysvetlila riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Spišskej Novej Vsi Mária Hudáková.

Kontajnerovej škôlke v Hrabušiciach sa venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Obec musí hľadať nové riešenie

Po odstránení nedostatkov, čo stálo obec 100-tisíc eur, škôlka funguje ďalej. Na aktuálny stav tunajšej materskej škôlky sa štáb RTVS chcel opýtať aj jej riaditeľky. Tá sa s ním rozprávať odmietla. Zároveň mu zakázala do budovy modelovej škôlky vstúpiť a nakrúcať v nej zábery.

Nevýhodnosť kontajneru, ale aj demografický vývoj v obci, nútia vedenie obce hľadať nové riešenie. “My už teraz pracujeme na tom, aby sme postavili novú a murovanú škôlku,“ uviedol starosta Kacvinský.

Tú plánujú postaviť na tomto pozemku, kde je aktuálne detské ihrisko. To by následne museli presťahovať do inej časti areálu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny