Na hlavný obsah

Košický samosprávny kraj sa musel vzdať eurofondov na rekonštrukciu internátu

Rekonštrukcia, ktorá mala znížiť energetickú náročnosť budovy, sa preto nateraz odkladá.

Košický kraj získal jeden milión eur na rekonštrukciu stredoškolského internátu na Medickej ulici v Košiciach. Nenávratného príspevku z eurofondov sa však musel vzdať. Rekonštrukcia, ktorá mala znížiť energetickú náročnosť budovy, sa preto nateraz odkladá.

Celá rekonštrukcia internátu mala stáť viac ako tri milióny eur. Jeden milión mali zaplatiť eurofondy, no a ten zvyšok, teda viac ako dva milióny eur, mal zaplatiť Košický samosprávny kraj.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

„V súčasnej ekonomickej situácii, ktorá je vo všeobecnosti nepriaznivá a špeciálne pre župy. Za takejto situácie sme v rozpočte nemohli nájsť tak vysokú sumu, aby sme mohli dofinancovať projekt vo výške 2,1 milióna eur,“ uviedol hovorca Košického samosprávneho kraja Michal Hudák.

„V súčasnosti Združenie samosprávnych krajov SK8 v rámci jednotlivých žúp neeviduje ďalšie podobné prípady týkajúce sa vzdania nenávratného finančného príspevku, ktorý bol spôsobený nemožnosťou dofinancovania projektu z ich strany,“ povedal analytik verejných politík, SK8 Róbert Frimmel.

Energeticky neefektívny

Internát je schopný ubytovať 670 študentov na deviatich poschodiach. V súčasnosti nie je energeticky efektívny.

„Predmetom rekonštrukcie mala byť strecha, výmena strešnej krytiny, zateplenie strechy. Zateplenie obvodového plášťa, výmena otvorových konštrukcií ale napríklad aj svietidiel, alebo osvetlenia,“ priblížil Hudák.

Internát od roku 1985 neprešiel rozsiahlejšou rekonštrukciou. Postupne vymieňajú nábytok a realizujú pravidelnú údržbu. Kraj chce na jeho obnovu nájsť iné zdroje.

„Či už z plánu obnovy a odolnosti alebo z Operačného programu Slovensko, kde je veľká šanca nájsť oveľa väčší objem financií,“ ozrejmil.

Košický samosprávny kraj približne pred mesiacom pozastavil aj projekt košického kreatívneho centra za 19 miliónov eur. Hrozilo totiž, že projekt nedokončí včas a financie z eurofondov by musel vracať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko