Na hlavný obsah

Kráľ Karol III. z balkóna Buckinghamského paláca pozdravil davy priaznivcov monarchie

Zavŕšil tým korunovačné ceremónie.

Kráľ Karol III. z balkóna Buckinghamského paláca pozdravil davy priaznivcov monarchie
Korunovaný britský kráľ Karol III. Foto: SITA/Andrew Milligan/Pool via AP

Karol III. bol v sobotu (6. 5.) v Londýne korunovaný za britského kráľa. Anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby položil Karolovi III. na hlavu korunu svätého Eduarda. Monarcha ju teraz bude mať na hlave prvý a posledný raz v živote.

Na chráme sa rozozvučali zvony, ktoré zvonili dve minúty. Zazneli tiež fanfáry a na mnohých miestach v Spojenom kráľovstve odpaľujú slávnostné delostrelecké salvy.

Kráľ Karol III. s manželkou Kamilou vystúpili popoludní spolu s ďalšími členmi kráľovskej rodiny na záver korunovačných ceremónií na balkón Buckinghamského paláca.

Harry prišiel bez Meghan

Kráľovský pár na balkóne najskôr sprevádzali pážatá a dvorné dámy. Neskôr sa k nim pridal Karolov syn, následník trónu princ William s manželkou Kate a ich tri deti – princovia George a Louis a princezná Charlotte.

Karolov mladší syn Harry, ktorý prišiel na korunováciu zo Spojených štátov bez manželky Meghan a detí, nastúpil po obrade vo Westminsterskom opátstve do limuzíny, ktorá ho podľa britských médií odviezla priamo na letisko.

Členovia kráľovskej rodiny z balkóna pozdravili verejnosť na bulvári The Mall a pozreli si slávnostný prelet lietadiel a vrtuľníkov, ktorý museli v dôsledku nepriaznivého počasia na poslednú chvíľu upravovať a zúčastnilo sa tak na ňom menej vojenských lietadiel.

Slávnosti spojené s korunováciou kráľa pokračujú v Británii celý víkend. V nedeľu sa na hrade Windsor uskutoční veľkolepý korunovačný koncert, na ktorom vystúpi napríklad britská skupina Take That, americká speváčka Katy Perry či taliansky operný spevák Andrea Bocelli. Na pondelok (8. 5.) vyhlásili v Británii štátny sviatok.

Historický moment, kedy monarchovi položili na hlavu kráľovskú korunu:

Pozrite si záznam slávnostnej ceremónie korunovácie kráľa Karola III. a jeho manželky Kamily:

Korunovácia sa skladá z piatich častí

Samotná korunovácia je zložená z piatich častí. Medzi nimi je časť utvrdenia sa, že panovník je legitímne nastúpený na trón. Potom príde ku korunovácii. „Jednou z najdôležitejších častí je pomazanie panovníka. Patrí k tisícročnej tradícii monarchie. Je to posvätný akt, vykonáva ho arcibiskup z Canterbury Justin Welby posvätným olejom, ktorý bol uložený v svätej zemi,“ priblížil v živom vysielaní RTVS komentátor britskej kráľovskej rodiny Jakub Abrahám.

Do Westminsterského opátstva pred začiatkom slávnostného ceremoniálu postupne prichádzali hostia. Britské médiá si všimli napríklad prítomnosť americkej speváčka Katy Perry či americkej prvej dámy Jill Bidenovej. Tesne pred začiatkom prišli aj ďalší členovia kráľovskej rodiny.

Slávnostnej ceremónie sa zúčastnia viaceré známe osobnosti:

Polícia zatkla odporcov monarchie

Na trase korunovačného sprievodu už tento týždeň vyrástlo stanové mestečko, v ktorom žijú obyvatelia z celého sveta. Aj mnohí fanúšikovia kráľovskej rodiny stáli celú noc v rade, aby tam získali dobré miesto. Na Trafalgarskom námestí sa však dnes nezhromažďujú len priaznivci monarchie, ale aj malá skupina protestujúcich, ktorí vyzývajú na jej zrušenie.

Pred začiatkom korunovácie v centre Londýna polícia zatkla šiestich priaznivcov skupiny Republika vystupujúcej proti monarchii. Mierili na Trafalgarské námestie, kde sa má uskutočniť protest. Medzi zatknutými je podľa britskej spravodajskej televízie aj líder skupiny Graham Smith.

Polícia odmietla uviesť dôvod zadržania členov antimonarchistickej skupiny. Podľa jedného z členov skupiny tak však zrejme spravili, pretože zadržaní mali so sebou megafón.

Pozrite si fotogalériu zachytávajúcu atmosféru v Londýne pred korunováciou kráľa Karola III:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet