Na hlavný obsah

Kráľ si pamätá návštevu Slovenska, našu krajinu vníma pozitívne, povedala prezidentka

Kráľa Karola III. znova pozvala na Slovensko.

Kráľ si pamätá návštevu Slovenska, našu krajinu vníma pozitívne, povedala prezidentka
Britský kráľ Karol III. zdraví dav, keď spolu s kráľovnou Kamilou cestuje v zlatom koči po korunovačnom obrade. Foto: SITA/Rob Pinney/Pool Photo via AP

Prezidentka Zuzana Čaputová zagratulovala britskému kráľovi Karolovi III. ku korunovácii a pozvala ho na návštevu Slovenska. Hlava štátu o tom informovala na sociálnej sieti. Čaputová dodala, že kráľ vníma Slovensko veľmi pozitívne.

„Včera sme sa v Buckinghamskom paláci zúčastnili na slávnostnej recepcii na pozvanie kráľa pri príležitosti jeho korunovácie. Bola príležitosť kráľovi zagratulovať ku korunovácii v mene Slovenska. Veľmi živo, tak ako vždy keď sa stretneme, na Slovensko reaguje, pamätá si návštevu Slovenska. Má veľmi pozitívne nastavenie k Slovensku, tak som zopakovala pozvanie do našej krajiny,“ doplnila prezidentka.

Hlava štátu hovorila počas recepcie aj s ďalšími členmi kráľovskej rodiny, ako aj s mnohými hlavami štátov, najmä tých európskych. Slovensko vnímajú podľa nej pozitívne, pokiaľ ide o postavenie a pozíciu pri ochrane ľudských práv, hodnoty právneho štátu či pomoc Ukrajine.

Reakciu prezidentky priniesol aj štáb RTVS priamo z Londýna:

„Toto boli témy, ktoré rezonujú. Aj keď viem, že doma máme množstvo problémov, z vonkajšieho pohľadu má Slovensko veľmi pozitívne hodnotenie a je mi cťou ho reprezentovať aj pri tejto príležitosti,“ uzavrela Čaputová.

Po sobotnej (6. 5.) korunovácii zaželala prezidentka prostredníctvom sociálnej siete twitter kráľovi Karolovi III. všetko najlepšie a silu na vodcovstvo, ktoré odráža potenciál a rôznorodosť súčasného Spojeného kráľovstva, Commonwealthu a jeho úlohy pri zvládaní globálnych výziev. „Vzťahy Slovenska a Spojeného kráľovstva sa ešte viac posilňujú,“ zdôraznila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet