Na hlavný obsah

Krivany dávajú šancu opeľovačom. Obec sa pripája k svetovej kampani Máj bez kosenia

Nebudú kosiť všetku zeleň v obci.

Krivany v máji nekosia
Ilustračná snímka.Foto: RTVS

Krivany v okrese Sabinov dávajú šancu opeľovačom. Pripájajú sa k svetovej kampani Máj bez kosenia. Nebudú kosiť všetku zeleň v obci tak, aby na prirodzených plochách ostali kvitnúce kvety a byliny hlavne pre včely.

Robotnice vylietavajú z úľov. Po zime potrebujú doplniť potravinové zdroje. “Včely potrebujú prísun nektáru z opelenia kvetov,“ uviedol profesionálny včelár z Lipian Igor Štvartak.

“Ak máte zelenú trávu a plochu, kde vidíte, že vám rastú kvietky, prosím, nekoste ju,“ povedala iniciátorka aktivity a členka komisie pre rozvoj obce Lucia Babejová.

Máju bez kosenia sa v Správach RTVS o 14.00 h venovala redaktorka Diana Murdzíková:

“Práve máj je kľúčový pre zber prvého medu,“ spresnil Štvartak. Obec sa zapája prvýkrát. I keď v minulosti boli o to pokusy, neuspeli. Teraz najprv spustili osvetu a pobádajú k enviromysleniu a pochopeniu.

“Za štyri týždne sa hádam nikomu nič nestane,“ myslí si starosta obce Krivany Milan Timko. Stačí na záhrade napríklad nechať pás zelene bez kosenia. Sú plochy, kde sa kosiť musí pre bezpečnosť – pri cestách i na športoviskách. Ale rovnako sú také, kde s kosením môžu počkať.

“Máme tu priestor za amfiteátrom. Vieme vyčleniť v rámci miestnych záhrad nejaké priestory,“ priblížil starosta obce.

Krivany sa nekosením pridávajú k mestám Levoča, Košice, Trnava či Viedeň a Londýn, kde sa tiež rozhodli dopriať opeľovačom poriadnu hostinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny