Na hlavný obsah

Krúpa: To, že sa ma Smer rozhodol odvolávať, považujem za ocenenie mojej práce

Vedením brannobezpečnostného výboru nepoveril nikoho.

Krúpa: To, že sa ma Smer rozhodol odvolávať, považujem za ocenenie mojej práce
Bývalý predseda Výboru pre obranu a bezpečnosť NRSR Juraj Krúpa (SaS). Foto: TASR

„To, že sa Smer rozhodol ma odvolávať, považujem za ocenenie mojej práce, ktorú som tu tri roky vykonával. Dokazuje to, že som týmto ľuďom prekážal,“ uviedol poslanec NR SR Juraj Krúpa (SaS).

Krúpu parlament v utorok (2. 5.) odvolal z postu predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. Za jeho odchod z funkcie hlasovalo 68 poslancov zo 104 prítomných, proti bolo 34, dvaja sa zdržali.

Za jeho odvolanie hlasovali aj poslanci Sme rodina. „Zistil som, že som prekážal aj Sme rodina, ktorá sa s radosťou k môjmu odvolávaniu pridala. Myslím si, že to odzrkadľuje ako sú si Smer a Sme rodina v niektorých situáciách veľmi blízky – či už ide o vyšetrovania NAKA alebo konanie generálnej prokuratúry v kontexte 363 a podobných záležitostí,“ vyhlásil Krúpa.

Podľa neho sa na výbore intenzívne zaoberali práve týmito témami. „Odhaľovali sme rôzne zákulisné hry a zákernosti, ktoré sa v rôznych veciach diali,“ priblížil. Spomenul napríklad aj informácie, ktoré sa stále objavujú v prípade únosu vietnamského občana.

Odvolanie Kurilovskej

Krúpa tvrdí, že Smeru-SD prekážalo aj odvolanie rektorky Akadémie Policajného zboru Lucie Kurilovskej. „Obnažila sa realita, ako funguje akadémia a ako tam boli nastavené niektoré záležitosti a pracovné vzťahy. Pani Kurilovskú, ako chránenkyňu pána Kaliňáka, tam odložili,“ povedal.

Juraj Krúpa sa rozhodol, že vedením výboru nepoverí žiadneho z podpredsedov. Rokovací poriadok uvádza, že pokiaľ nie je poverený podpredseda výboru, tak výbor nie je možné zvolať.

Krúpa hovorí, že parlament bude tak musieť zmeniť rokovací poriadok alebo zvoliť nového predsedu.

Návrh na Krúpovo odvolanie predložili poslanci opozičného Smeru-SD. Vyčítali mu neprofesionálne vedenie výboru. Tvrdia, že funkciu zneužíva pre svoj osobný prospech. Krúpa ich argumenty odmietol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko