Na hlavný obsah

KSS na zjazde vyvesila fotku Stalina. Teraz čelí trestnému oznámeniu

Podal ho banskobystrický mestský poslanec.

KSS na zjazde vyvesila fotku Stalina. Teraz čelí trestnému oznámeniu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Banskobystrický mestský poslanec podal trestné oznámenie v súvislosti s 10. zjazdom Komunistickej strany Slovenska. Konal sa pred necelými dvomi týždňami v Banskej Bystrici. Podľa poslanca mohlo dôjsť k nepriamemu schvaľovaniu nedemokratických režimov. KSS takýto zámer popiera.

KSS na svojom poslednom zjazde vyvesila fotografie vodcu boľševickej revolúcie Lenina a sovietskeho diktátora Stalina, po ktorom zostali milióny obetí. „Týmto vyobrazovaním diktátora Stalina a iných symbolov a osobností mohlo dôjsť k naplneniu skutkových podstát trestného činu extrémizmu,“ vysvetlil banskobystrický mestský poslanec David Kapusta.

„Nič za tým nie je. Bol tam len ako predstaviteľ štátu, ktorý oslobodzoval územie Československa a Slovenska,“ povedal predseda KSS Jozef Hrdlička. Podľa právnika Daniela Mila je to paradoxné. „Predstavme si, že by akákoľvek strana, ktorá sa hlási ku krajnej pravici, mala na svojom zjazde portréty Adolfa Hitlera alebo slovenského fašistického štátu,“ dodal.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Karolína Piliarová:

Prípadom sa zaoberá špeciálna prokuratúra

Od roku 2011 umožňuje trestný zákon trestať nielen propagáciu nacizmu a fašizmu, ale aj popieranie zločinov komunizmu. „Vo svojej podstate to vieme porovnávať aj čo sa týka množstva alebo ‚kvality‘ týchto zločinov s tým čo sa dopustil Adolf Hitler a nacizmus ako taký,“ uviedol historik Univerzity Mateja Bela Marek Syrný.

Podľa politológa to však neznamená, že súčasní komunisti nemôžu byť relevantnou politickou silou. „Sú komunistické strany, ktoré sú v súlade s demokratickými princípmi a inštitúciami v danej krajine. Zľahčovať však zločiny totalitného režimu, to sú veci, ktoré by nemali byť slovenskou spoločnosťou akceptované. Nemali by sa akceptovať ani členmi komunistickej strany,“ povedal politológ Pavol Struhár.

Poslanec, ktorý podal trestné oznámenie na KSS, označuje vystavovanie fotografií diktátorov za necitlivé a spoločensky nemravné. „Odkazovanie na tieto minulé režimy a diktátorov, ktorí priamo ovplyvňovali dianie v Československu v 50. rokoch, môže vyvolávať negatívne pocity u preživších tohto obdobia,“ dodal mestský poslanec Kapusta.

Prípadom sa už zaoberá Úrad špeciálnej prokuratúry. K trestnému oznámeniu sa pridalo aj niekoľko desiatok banskobystrických politikov či aktivistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko