Na hlavný obsah

Ktovie, aké by to bolo, keby som odohral celý ročník, zamyslel sa Juraj Slafkovský

Na novú sezónu sa už začal pripravovať v rodných Košiciach.

Ktovie, aké by to bolo, keby som odohral celý ročník, zamyslel sa Juraj Slafkovský
Juraj Slafkovský počas rozhovoru pre RTVS Foto: RTVS

Na minuloročnom drafte do NHL si ho v kanadskom Bell Centre vybral z prvého miesta slávny Montreal Canadiens. Po celom hokejovom Slovensku vypukla obrovská radosť. Slovensko má prvú draftovú jednotku vo svojej histórii. Stal sa ňou Košičan Juraj Slafkovský.

Premiérovú sezónu poznačilo zranenie

Najužitočnejší hráč vlaňajšieho olympijského turnaja má za sebou premiérový ročník v NHL. Ešte pred tým, než mu v polovici januára zranenie ľavého kolena predčasne ukončilo sezónu, stihol v najlepšej lige sveta odohrať 39 zápasov. V nich si pripísal desať bodov za štyri góly a šesť presných prihrávok.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Moja prvá sezóna v zámorí sa skončila tak trocha nešťastne. Keď som sa začal pomaly rozbiehať, tak prišlo spomínané zranenie. Ktovie, aké by to bolo, ak by som odohral celý ročník. Stále však mám na čom pracovať, a tak verím, že nasledujúci ročník bude oveľa lepší ako ten predošlý,“ začal rozprávanie o premiérovej sezóne v kanadskej metropole Slafkovský pre RTVS.  

Do krajiny javorových listov sa sťahoval z Fínska. Na severe Európy pred tým odohral tri kompletné ročníky. Je preto pochopiteľné, že na adaptáciu potreboval určitý čas.

Ako si zvykol na zámorský štýl hokeja sa dozviete vo videu:

Nie je žiadnym tajomstvom, že v Montreale sa hokej považuje za náboženstvo. Hráči, ktorí obliekajú dres Canadiens, sú tak pod neustálym drobnohľadom fanúšikov. „Jasné, že som pociťoval tlak, ale tým, že som mladý a bol to môj prvý rok v zámorí, tak to nebolo až také hrozné. Očakávam, že v budúcich rokoch to už bude iné, omnoho náročnejšie,“ myslí si bronzový olympijský medailista z Pekingu.  

V škole sa nedočkal žiadnych úľav

V polovici marca absolvovalo viac ako 41-tisíc študentov stredných škôl písomnú časť maturitnej skúšky. Do školských lavíc po dlhšom čase zasadol aj 19-ročný Slafkovský. Fotografia, ktorá zachytáva, ako sedí v jednej zo zadných lavíc, obletela internet.

„Myslím si, že spolužiaci ma nevnímajú nejako špeciálne. Všetci sa počas maturitnej skúšky potíme v lavici rovnako. Kiežby mi učitelia dávali body navyše, ale nedávajú. Musím však povedať, že na našej škole sú veľmi milí učitelia,“ pousmial sa Slafkovský, ktorý navštevuje Súkromnú strednú športovú školu v Košiciach. Už o pár dní si skúšku dospelosti zopakuje, tentokrát v ústnej forme.

Ako sa na maturitnú skúšku pripravuje sa dozviete vo videu:

Lopušanovej úspech praje

Slafkovský sa v priestoroch RTVS nepohyboval náhodu. Bývalý obranca Richard Lintner ho pozval do svojej večernej šou, Citronády. Okrem neho si zavolal aj ďalšie mladé talenty slovenského hokeja – Filipa Mešára a Nelu Lopušanovú.

Práve Lopušanová, ktorá má stále len 15 rokov, sa počas posledných mesiacov postarala o významnú propagáciu ženského hokeja na Slovensku. Na MS žien do 18 rokov sa ako 14-ročná stala najužitočnejšou hráčkou turnaja. Hokejový svet taktiež ohromila tým, že ako prvá hráčka strelila lakrosový gól na podujatí IIHF.

Čo vraví prvý muž minuloročného draftu na kúsky, ktoré Nela predvádza na ľade sa dozviete vo videu:

Úspešnú sezónu korunovala Lopušanová len pred pár dňami ziskom Ceny Piotra Nurowského pre najlepšieho mladého športovca Európy v zimných športoch za rok 2023. O rovnaké prestížne ocenenie bojoval pred rokom práve Slafkovský, ktorý napokon skočil druhý. „Vôbec mi nevadí, že jej sa to podarilo a mne minulý rok nie. Práveže som rád, že dokázala získať takéto prestížne ocenenie. Myslím si, že jej to môže len pomôcť,“ povedal úprimným tónom Juraj Slafkovský.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport