Na hlavný obsah

Kvalita ovzdušia v Bratislave nie je ideálna, situáciu tam najviac zhoršuje doprava. Mesto chystá zmeny

Slovensko patrí ku krajinám s najviac znečisteným ovzduším v EÚ.

Kvalita ovzdušia v Bratislave nie je ideálna, situáciu tam najviac zhoršuje doprava. Mesto chystá zmeny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko patrí ku krajinám s najviac znečisteným ovzduším v EÚ. Dlhodobo prekračujeme najmä limity znečistenia prachovými časticami. Ideálna situácia nie je dlhodobo ani v Bratislave. Ovzdušie tam najviac znečisťuje doprava. Hlavné mesto pripravuje veľké zmeny.

Inšpekcia životného prostredia aj hydrometeorologický ústav sa jednohlasne zhodli, že najväčším znečisťovateľom ovzdušia v Bratislave je doprava.

„Na tú sa treba zamerať. Samozrejme, lokálne niektoré priemyselné podniky tiež prispievajú k znečisteniu ovzdušia, prípadne v menšej miere aj lokálne kúreniská,“ ozrejmil vedúci odboru monitorovania kvality ovzdušia SHMÚ Martin Kremler.

„Ako hlavné mesto máme mimoriadne vyťaženú dopravu. Možno ale, v porovnaní s inými samosprávami na Slovensku, tá kvalita ovzdušia nie je na tom až tak zle,“ vyhlásila hovorkyňa hlavného mesta SR Bratislavy Dagmar Schmucková.

Kvalite ovzdušia v hlavnom meste sa v reportáži venovala redaktorka Barbora Škulová:

Hlavné mesto sa zaoberá negatívnymi vplyvmi dopravy na ovzdušie a usiluje sa o zvýšenie podielu mestskej hromadnej dopravy na úkor automobilovej. Ako tvrdí, rozbehnutých má aj viacero projektov v rámci ekologizácie MHD.

„Môžeme hovoriť o ekologizácii, o zavádzaní bus pruhov. Vlani dopravný podnik BA testoval vodíkový autobus,“ priblížila Schmucková.

Priemyselné podniky

„Už tento rok očakávame 50 nových hybridných trolejbusov, ktoré budú môcť jazdiť aj mimo trakčného vedenia. A to spolu s električkami ktorých 30 kusov nových vozidiel očakávame tiež tento rok,“ zdôraznil hovorca Dopravného podniku Bratislava Martin Chlebovec.

Slovenská inšpekcia životného prostredia okrem dopravy eviduje aj viac priemyselných podnikov, ktoré vypúšťajú znečisťujúce látky do ovzdušia v hlavnom meste.

„Pravidelne evidujeme podnety od občanov na spoločnosť SLOVNAFT. Problematický pre obyvateľov je areál Istrochemu, kde sídli viacero spoločností a prevádzok zaoberajúcich sa chemickou výrobou,“ uviedol hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Dávid Vido.

Na Slovensku máme 52 monitorovacích staníc ovzdušia. V Bratislave je ich päť. Podľa hydrometeorológov nie je kvalita ovzdušia v Bratislave ideálna, ale v rámci Slovenska nie je určite najhoršia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny