Na hlavný obsah

Kým niektoré pôrodnice ide štát rušiť, tá v Brezne sa dočkala obnovy

Nemocnica bojuje aj za preradenie do vyššej kategórie.

Kým niektoré pôrodnice ide štát rušiť, tá v Brezne sa dočkala obnovy
Nemocnica s poliklinikou Brezno. Foto: RTVS

Nemocnica v Brezne obnovila gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. Pribudli nové ambulancie pre rodičky aj izba pre otcov. Zariadenie chce takto prilákať nové pacientky. Snaží sa o preradenie do vyššej, teda druhej úrovne kategorizácie nemocníc.

Nemocnica obnovila rôzne časti oddelenia. Pacientky budú vyšetrovať v nových ambulanciách a rekonštrukciou prešli aj pôrodné sály. „Takisto sa nám podarilo prichystať nadštandardnú izbu, kde môže stráviť svoj čas. Nielen aby mohla byť matka s dieťaťom, ale celá rodina,“ priblížil primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Martin Mičej.

Zdravotnícke zariadenie sa aj takto snaží o preradenie do vyššej, druhej úrovne kategorizácie nemocníc. Počet pôrodov chcú v Brezne navýšiť na približne 700 za rok. Rezort zdravotníctva aktuálne schválil nemocnici 22 z 27 doplnkových programov.

Situácii v breznianskej nemocnici sa v regionálnych správach RTVS venoval redaktor Peter Mútňan:

„Keďže Nemocnica s poliklinikou Brezno za rok 2021 ročne odrodila 472 pôrodov, nemocnici schválili pôrodnícky program, a teda nemocnica bude prevádzkovať pôrodnicu aj naďalej,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

So zaradením nemocnice do najnižšej úrovne nesúhlasí mesto Brezno ani Banskobystrický samosprávny kraj, pretože sa podľa nich na Horehroní zníži dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

„Ak bude Brezno preradené na jednotku, tak obyvatelia nebudú mať dostupnosť do 45 minút, lebo Banská Bystrica je pre väčšinu regiónu oveľa ďalej,“ povedal predseda Banskobystrického kraja Ondrej Lunter.

Petíciu za zachovanie v druhej kategórii podpísalo približne 30-tisíc ľudí. Samospráva ju poslala na ministerstvo so žiadosťou o preradenie do vyššej úrovne. „Hľadáme riešenie, ako vyjsť v ústrety. Tam je to skôr však manažérska otázka,“ doplnil štátny tajomník rezortu Michal Palkovič.

Rezort zdravotníctva má 60 dní na to, aby prehodnotil žiadosť Brezna o preradenie do druhej úrovne kategorizácie nemocníc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny