Na hlavný obsah

Kysučania sa sťažujú, že im v lese niekto vyrúbal zdravé stromy. Prípad už vyšetruje polícia

Predsedníčka výboru vlastníkov dotknutého lesa sa k situácii odmietla vyjadriť.

Kysučania sa sťažujú, že im v lese niekto vyrúbal zdravé stromy. Prípad už vyšetruje polícia
Vyrúbané stromy na Kysuciach. Foto: RTVS

Na týchto holinách v Kysuckom Lieskovci rástli donedávna približne 70-ročné smreky. Spoluvlastníci lesov tvrdia, že popri lykožrútom napadnutých stromoch vyťažili prevažne zdravé drevo.

„Zbytočne a drzo arogantne sa tu vyrúbala úplne zdravá hora, cca 140 kubíkov, ktoré boli naťahané na odvoznom mieste. Absolútne surové, zdravé drevo. Nebolo poznačené ani jedným chrobáčikom lykožrúta,“ vysvetlil spoluvlastník dotknutých lesov Pavol Šutý.

Výrubu zdravých stromov na Kysuciach sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Erik Vrábel:

„Kto kupuje to drevo, potreboval zdravé drevo. Vyvážajú to do Rakúska, Nemecka, tam si lesy chránia a my si necháme drancovať lesy,“ hovorí ďalší zo spoluvlastníkov Milan Belan. Podľa spoluvlastníkov tu mohli stromy rásť ďalších dvadsať rokov. Prípad už nahlásili polícii.

„Evidujeme trestné oznámenie vo veci podozrenia z prečinu krádeže. V súčasnosti vykonávame všetky potrebné úkony s cieľom riadneho objasnenia skutku a rozhodnutia v zmysle trestného poriadku,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Gabriela Kremeňová.

Poškodili aj lesný potok

Drevo vozia aj priamo cez lesný potok. Ťažká technika ho poškodila. Spôsob ťažby vyšetrujú aj pracovníci starostlivosti o životné prostredie miestneho okresného úradu.

„V najbližšej dobe sa vykoná miestna obhliadka za účasti správcu toku a zvolaných účastníkov konania, na základe ktorej sa rozhodne o ďalšom postupe,“ priblížila prednostka Okresného úradu Kysuckého Nového Mesta Anna Barillová.

Les má približne 800 majiteľov. V združení individuálnych vlastníkov lesov ich zastupuje výbor. „To vyrúbalo naše spoločenstvo, pod dohľadom nášho výboru, pod dozorom našej dozornej rady,“ povedal Šutý.

Predsedníčku výboru štáb RTVS kontaktoval telefonicky. Povedala nám, že ju to nezaujíma a nemáme ju zaťažovať. Sťažovatelia sa domnievajú, že stromy vyrúbali na účely ďalšieho predaja. Či ich ťažbári spilovali nad rámec povolení, rozlúskne vyšetrovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny