Na hlavný obsah

Lekári dokážu zachrániť aj deti, ktoré sa narodia veľmi predčasne

Neonatologické oddelenie v Martine ma za sebou rozsiahlu prestavbu.

Lekári dokážu zachrániť aj deti, ktoré sa narodia veľmi predčasne
Ilustračná snímka predčasne narodeného dieťaťa. Foto: RTVS

Lekári dnes dokážu zachrániť aj deti, ktoré sa narodia veľmi predčasne. V Martine si v týchto dňoch vymieňajú skúsenosti, ktoré spolu s technikou posúvajú hranice prežitia predčasne narodených detí čoraz nižšie.

Aktuálne sa vo väčšine krajín považuje za životaschopné dieťa, ktoré sa narodí minimálne v 24. týždni s hmotnosťou 500 gramov. V medicíne však presné hranice neexistujú a mení ich aj pokrok.

Novinkám v neonatológii sa venoval redaktor RTVS Vlado Záborský:

“V poslednej dobe je trend sa posúvať trošku nižšie a nižšie pretože výsledky u detí práve z týchto inkriminovaných gestácií sa čím ďalej tým viac zlepšujú,“ uviedol primár neonatologického oddelenia Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Richard Plavka.

Pri takto predčasnom pôrode po konzultáciách s lekármi vždy rozhoduje matka.

“Mama si musí byť vedomá toho, že dieťa je v obrovskom riziku a výsledky sú veľmi neisté,“ ozrejmil prednosta neonatologickej kliniky UN Martin Mirko Zibolen.

Zlepšenie prístupu rodičov

V Martine má neonatologické oddelenie za sebou rozsiahlu prestavbu, ktorá zlepšila prístup rodičov k predčasne narodeným deťom. Ideálny model je však ešte o úroveň vyššie.

“Kde sa priamo do starostlivosti 24 hodín denne zapája matka. Teda, že dieťa hospitalizujú v jednej izbe s matkou. Takže toto je hudba budúcnosti, na ktorú nemáme vybavenie,“ priblížila primárka neonatologickej kliniky UN Martin Katarína Maťašová.

Nielen prežitie, ale aj budúca kvalita života extrémne nedonosených detí, nezávisí iba od technického vybavenia, ale aj skúseností celého tímu. 

“Dieťa, ktoré sa narodí v centre má dvoj až trojnásobne vyššiu pravdepodobnosť kvalitného života ako tí, ktorí sa v centre nenarodia a po pôrode ich tam prevezú,“ dodal Zibolen.

V Martine by preto chceli, aby sa starostlivosť o extrémne nedonosené deti centralizovala a matky po konzultáciách s lekármi do centra previezli ešte pred pôrodom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko