Na hlavný obsah

Lekári môžu papierové PN-ky vypisovať už iba necelé dva týždne. Od júna ich musia vystavovať elektronicky

Elektronickú PN vypisujú najmä lekári v Žilinskom kraji.

Na ilustračnej snímke lekárka.
Na ilustračnej snímke lekárka.Foto: RTVS

Všeobecní lekári môžu papierové PN-ky vypisovať už iba necelé dva týždne. Od júna ich musia vystavovať elektronicky. Ambulanciám, ktoré nový systém doteraz dobrovoľne využívali, sa osvedčil. Lekári tvrdia, že ich odbremenil od papierovačiek. Aj pacienti majú o starosť menej.

„Vypisovanie papierovej PN-ky zahŕňa vypísanie mena, priezviska pacienta, napísanie rodného čísla, trvalého bydliska, presnú adresu, kde sa pacient bude zdržiavať, názov zamestnávateľa, či je zamestnancom, či ide o chorobu, diagnózu, kedy bola vystavená,“ povedala hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková.

Toto všetko pri potvrdzovaní dočasnej práceneschopnosti elektronicky odpadá. Od júna na ňu musia povinne prejsť všeobecní lekári, ambulantní gynekológovia, nemocnice aj kúpele.

„Odchytali sme všetky možné prekážky, takže lekári, ktorí sa ešte doteraz nezapojili, sa nemusia báť, pretože už je to naozaj veľmi dobre nastavené,“dodala Šimková.

Elektronickým PN-kám sa venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

„Deväťdesiatosem percent systémov, v ktorých lekári pracujú, to znamená ambulantných informačných systémov a nemocničných, je pripravených vystaviť e-PN,“ spresnila hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Veronika Daničová.

Elektronickú práceneschopnosť využíva v súčasnosti približne 2 500 lekárov.

„Významne to šetrí čas sestričke aj mne pri vystavovaní PN,. Stačia dva či tri kliky a tá PN je zadaná. Pacient o tom vie, zamestnávateľ o tom vie a pokiaľ pacient maroduje dlhšiu dobu, netreba chodiť každý mesiac k lekárovi po tzv. prechodky,“ ozrejmil v telefonáte všeobecný lekár a prezident SSVPL Peter Makara.

Možnosť spätného ukončenia

„Ak pacient skončil hospitalizáciu, nastúpil do práce, zabudol sa prihlásiť, je možnosť aj spätného ukončenia, čo my veľmi vítame. Tým, že sme nemuseli pacienta posielať cez sociálnu poisťovňu a do zamestnania, tak sa tá práca veľmi uľahčila,“ dodal prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth.

Elektronickú PN vypisujú najmä lekári v Žilinskom kraji, najmenej v Trnavskom.

Sociálna poisťovňa k pondelku (22. 5.) eviduje viac ako 364-tisíc takýchto PN-iek. „Zo všetkých doručených PN, teda papierových aj elektronických, tvorili elekronické PN-ky v apríli tohto roka 56 a pol percenta,“ spresnil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Hoci je pre časť lekárov prechod na elektronickú PN-ku povinný, ak ju vystavovať nebudú, nehrozí im za to žiadna sankcia. Len elektronické PN-ky sa začnú vypisovať od budúceho roka.

Ku všeobecným lekárom sa totiž pridajú aj špecialisti. Papierová PN-ka však úplne nevymizne. Lekári sa na ňu budú môcť spoľahnúť vtedy, ak by online systém zlyhal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko