Na hlavný obsah

Lídri G7 sa dohodli na nových sankciách proti Rusku

Ukrajine budú aj naďalej poskytovať pomoc.

Lídri štátov na samite skupiny G7.
Lídri štátov na samite skupiny G7.Foto: TASR

Prezidenti a premiéri krajín skupiny G7 v piatok (19. 5.) na samite v japonskej Hirošime sľúbili posilniť ekonomické sankcie proti Rusku, aby ďalej obmedzili schopnosť Moskvy viesť vojnu proti Ukrajine. Podľa japonskej agentúry Kjódó to vyplýva z vyhlásenia, ktoré vydali v prvý deň trojdňového samitu skupiny.

Štáty G7 vo vyhlásení tiež vyzývajú Rusko, aby okamžite a bezpodmienečne stiahlo svojich vojakov z územia susednej krajiny. Zdôrazňujú, že urobia maximum pre to, aby na Ukrajine čo najskôr zavládol trvalý mier.

„Budeme (Ukrajine) poskytovať finančnú, humanitárnu, vojenskú a diplomatickú pomoc, ako dlho to bude treba,“ cituje z vyhlásenia agentúra Reuters. „Rozhodli sme sa tiež prijať ďalšie sankcie a opatrenia, aby Rusko a tí, ktorí ho v jeho vojnovom úsilí podporujú, zaplatili ešte väčšiu cenu,“ dodáva vyhlásenie.

Lídri G7 uviedli, že sa chcú zamerať okrem iného na mechanizmy, ktoré umožňujú Rusku doterajšie sankcie obchádzať s pomocou tretích krajín.

Japonského samitu sa má osobne zúčastniť tiež ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. K rokovaniam sa pripojí v posledný deň stretnutia v nedeľu (21. 5.), píšu západné médiá aj agentúra Kjódó.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet