Na hlavný obsah

Lotyšsko získava tretí triumf za sebou: Zápas proti Slovinsku sa končí 3:2

Lotyši udržujú posledné postupové miesto v tabuľke.

Lotyšsko získava tretí triumf za sebou: Zápas proti Slovinsku sa končí 3:2
Archívna snímka. Lotyšskí hokejisti oslavujú gól proti Slovinsku Foto: SITA/AP Photo/Roman Koksarov

Hokejisti Lotyšska zvíťazili v piatkovom (19. 5.) zápase A-skupiny MS v hokeji 2023 nad Slovinskom 3:2. Domáci hráči si pripísali v Rige tretí triumf za sebou a s ôsmimi bodmi držia posledné štvrté postupové miesto. Slovensko, ktoré o 19.20 h nastúpilo proti Kazachstanu, za nimi zaostáva o štyri body.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Lotyši si už v sobotu (20. 5.) o 19.20 h zahrajú proti Kazachom, Slovinci, ktorí doteraz nezískali ani jediný bod, sa stretnú v nedeľu (21. 5.) o 15.20 h s výberom Craiga Ramsayho.

Úvodná presilovka a rýchly gól Lotyšska, Slovinci však dokázali zápas zdramatizovať

Domáci hokejisti si hneď v úvode zahrali presilovku, najprv 6 na 5, keďže pri signalizovanom faule dlho nepožičali puk súperovi. Boli to však Slovinci, ktorí boli bližšie ku gólu. V oslabení sa dostal do úniku Pance, ale tiesnený Šilovsa neprekonal. Slovincom v deviatej minúte nevyšlo ani prečíslenie 3 na 2 a potom udreli domáci.

V 12. minúte predviedli peknú a rýchlu akciu, ktorú rozohrali spoza vlastnej bránky, a na jej konci dal Rich. Bukarts otvárací gól. Slovinci si v závere prvej a na začiatku druhej časti zahrali trikrát v početnej výhode, no ani jednu nevyužili.

Čo sa im nepodarilo v nerovnovážnom stave, vyšlo im v hre 5 na 5, no s veľkým šťastím, respektíve smolou pre domácich. Balcers potiahol puk do útočného pásma, otáčal sa s ním, no na modrej čiare aj Zile, ktorý nabehol rovno na spoluhráčovo rameno. Obaja skončili na ľade, puku sa zmocnili Slovinci a prečíslenie 2 na 1 zakončil k odkrytej ľavej žŕdke Kuralt – 1:1.

Domáci potom pridal na obrátkach a v 32. minúte využil presilovku Daugavinš. Hneď na to mohol zvýšiť na 3:1 Jaks, ale napálil len hornú žŕdku. V 38. minúte pridal tretí zásah Rob. Bukarts, no Slovinsko stihlo do prestávky streliť dôležitý kontaktný gól, keď Verlič tečoval strelu Urbasa – 3:2.

Hosťom vyšla na začiatku tretej časti trénerská výzva a gól Balinskisa neplatil pre postavenie hráča v bránkovisku. Slovinci sa snažili vyrovnať, ale nevyšlo im to ani pri záverečnej hre bez brankára, ktorú ukončil faul Saboliča. Aj po piatom zápase tak zostali bez bodu.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport