Na hlavný obsah

Lotyšský parlament zvolil ministra zahraničných vecí Rinkevičsa za prezidenta krajiny

Šéfom diplomacie bol od roku 2011.

Lotyšský parlament zvolil ministra zahraničných vecí Rinkevičsa za prezidenta krajiny
Na snímke Edgars Rinkevičs. Foto: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Lotyšský parlament v stredu (31. 5.) zvolil súčasného ministra zahraničných vecí Edgarsa Rinkevičsa za nového prezidenta krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na predsedu vlády pobaltskej krajiny Krišjanisa Karinša. Štyridsaťdeväťročný Rinkevičs je šéfom diplomacie od roku 2011. V júli sa zúčastní na samite NATO vo Vilniuse ako hlava štátu, čo je v Lotyšsku zväčša ceremoniálna funkcia.

Na post, ktorý v súčasnosti zastáva Egils Levits, boli traja kandidáti, ale podľa agentúry AP ani jeden z nich nebol jasným favoritom. Najväčšie šance viesť krajinu, ktorá hraničí aj s Ruskom a Bieloruskom, mali Rinkevičs a podnikateľ a architekt Uldis Pilens. Opozícia postavila do boja aktivistku Elinu Pintová, ktorá vedie kampaň za Lotyšov žijúcich v zahraničí.

Lotyšský prezidentský úrad je do veľkej miery ceremoniálnou funkciou. Hlava štátu pôsobí predovšetkým ako mienkotvorná a zjednocujúca autorita v krajine, kde takmer tretina obyvateľstva hovorí po rusky, poznamenala agentúra AP. Prezident zastupuje Lotyšsko v zahraničí. Je vrchným veliteľom ozbrojených síl, podpisuje zákony, vymenúva predsedu vlády a okrem iného má právo rozpustiť parlament.

Levits, ktorý vedie približne dvojmiliónové Lotyšsko od roku 2019, sa rozhodol svoj mandát neobhajovať. Dlhoročný šéf lotyšskej diplomacie Rinkevičs sa vo svojej vlasti teší popularite. Podľa agentúry AP je silným podporovateľom Ukrajiny, ktorá už 15 mesiacov odoláva ruskej vojenskej agresii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet