Na hlavný obsah

Ľudia na internete predávajú lieky na predpis. Polícia upozorňuje, že je to nelegálne

Pokuta hrozí až do výšky päť tisíc eur.

Ľudia na internete predávajú lieky na predpis. Polícia upozorňuje, že je to nelegálne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Lieky na spanie, úzkosť, či kardiovaskulárne ochorenia. Hoci sú na predpis, ľudia ich predávajú na internete. Polícia upozorňuje, že je to nelegálne a pokuta hrozí až do výšky päť tisíc eur.

Liek mi ostal po starých rodičoch, je nevyužitý, dodanie je rýchle a diskrétne. Aj toto sa píše v mnohých inzerátoch na internete. Takýto predaj je však na Slovensku zakázaný.

„Lieky môže vydávať alebo zaobchádzať s nimi iba osoba, ktorá má na to oprávnenie, v tomto prípade zaobchádzať môže lekáreň ako držiteľ tohto povolenia, alebo veľkodistribútori alebo výrobcovia,“ spresnila viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Predaju liekov na predpis sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Štátny ústav pre kontrolu liečiv tvrdí, že o situácii vie, na vyšetrovaní konkrétnych prípadov spolupracuje s políciou.

„Polícia sa zaoberá aj farmaceutickou kriminalitou a aktívne monitoruje, vyhľadáva a preveruje porušenia § 170 a Trestného zákona, ktorého skutková podstata zahrňuje aj neoprávnený predaj liekov cez internet,“ upozornila hovorkyňa Prezída Policajného zboru Karolína Barinková.

Za nelegálny predaj liekov hrozí pokuta až do výšky päť tisíc eur. Odborníci navyše upozorňujú aj na poškodenie zdravia. Užívateľ nevie, čo s liekmi predávajúci robil.

„Práve lekárne, ale aj výrobcovia, distribútori, dodržiavame prísne pravidlá, ako musíme s týmito liekmi zaobchádzať, netýka sa to len teplôt, ale aj zabezpečenia miestností, aby tie lieky nezmenili svoje vlastnosti,“ dodala Snopková.

Niektorí ponúkajú aj desiatky balení

Niektorí bazároví predajcovia dokonca ponúkajú aj desiatky balení. Lekárnička v tejto súvislosti upozorňuje na falšovanie liekov.

„Kedy tie lieky si zaobstarajú z iných krajín, často práve z nelegálnych zdrojov. Čiže tie lieky môžu obsahovať látky ktoré by vôbec nemali, či už sú tam napríklad iné koncentrácie liekov, ale aj rôznych iných pomocných látok,“ povedala Snopková.

„Človek je ohrozený nežiaducimi účinkami samozrejme nesprávne indikovaného lieku a navyše keď lekár predpisuje liek tak zvažuje napríklad aj interakcie s liekmi, ktoré pacient už užíva, nehovoriac o alergiách, na ktoré sa pacient môže liečiť,“ uviedla všeobecná lekárka pre dospelých Daniela Drábová.

Lekár totiž pri predpisovaní lieku nesie za pacienta zodpovednosť, ak dôjde k poškodeniu zdravia v prípade nelegálneho predaja, vinník sa hľadá ťažko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko