Na hlavný obsah

Ľudovít Ódor: Verejné financie nevyzerajú veľmi dobre

Podľa neho vždy, keď zasadá parlament, hrozí, že sa zvýši dlh.

Ľudovít Ódor: Verejné financie nevyzerajú veľmi dobre
Foto: RTVS

Predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor má za sebou prvý týždeň vo funkcii. Uviedol, že ho strávil pracovne, navštívil všetky ministerstvá a jeho vláda pripravuje svoje programové vyhlásenie.

Rokovania o zložení vlády boli podľa neho konštruktívne, aj keď sa v procese výberu ministrov vyskytlo niekoľko mien s ktorými nesúhlasil.

Úradnícka vláda chystá na ministerstvách personálne zmeny. Hovorí sa aj o výmene šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS). Tým je momentálne Michal Aláč, nominant hnutia Sme rodina.

„Potrebujem sa zorientovať aj v týchto pozíciách. Rozhodnem sa až potom, ako sa s pánom Aláčom stretnem. Nie je to triviálna otázka, zvážime pre a proti, vnútorne mám nejaké červené čiary. Aj keby pán Aláč pokračoval, tak určite len za nejakých podmienok.A ak by tie podmienky porušil, príde výmena,“ uviedol predseda vlády.

Odmietol špekulácie, že by Aláča vo funkcii podržal za to, že Sme rodina im v parlamente vyjadrí podporu.

Hrozí navýšenie sekery

„Verejné financie nevyzerajú veľmi dobre. Dlhodobá udržateľnosť verejných financií je vo vysokom riziku,“ zhodnotil Ódor.

Podľa neho hrozí, že pred voľbami ešte navýšime sekeru, ktorú máme v rozpočte. „Každý deň, ktorý zasadá parlament, tak hrozí, že sa zvýši dlh a príjmu sa nekvalitné zákony,“ uviedol.

V parlamente je podľa neho množstvo návrhov za stovky miliónov eur. Ódor apeloval na poslancov, aby si premysleli podporu týchto návrhov.

„Je dôležité, aby Slovensko začalo pomáhať adresnejšie. Nemôžeme si dovoliť do budúcnosti plošne veľké opatrenia. Musíme sa sústrediť na to, kto je v ohrození,“ vyhlásil. Zdôraznil, že intenzívne vníma problém generačnej chudoby.

Podľa neho úradnícka vláda na veľké opatrenia nebude mať priestor. Chce však navrhnúť opatrenia pre ďalšiu vládu. „Slovensko potrebuje ozdravný plán,“ skonštatoval.

Nespokojný je aj so stavom čerpania prostriedkov z Plánu obnovy. „Myslel som si, že je to v zlom stave, teraz vidím, že je to ešte v horšom stave, Takto to nemôže pokračovať. Ako vláda budeme mať prioritu všetko zrýchliť, čo sa len dá,“ sľúbil.

Matovič zatiaľ nevie či OĽANO úradnícku vládu podporí

Igor Matovič sa zatiaľ konkrétne nevyjadril či jeho hnutie podporí úradnícku vládu alebo nie. Najskôr sa chce stretnúť s novým premiérom. Rozprávať sa s ním chce aj o tom, ako plánuje podporovať rodiny.

„Nezdieľa optimizmus, že táto vláda tu je len do predčasných volieb. Úplne v pohode sa môže stať, že po voľbách nebudú strany schopné vytvoriť novú vládu. Ódor možno bude premiérom aj o rok,“ dodal Matovič.

Opačný názor má člen predsedníctva strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok. „Verím, že vo voľbách ľudia rozhodnú tak, že tu budeme mať kompetentnú vládu,“ vyhlásil Šutaj Eštok.

Najdôležitejšou úlohou úradníckej vlády je podľa neho to, aby objektívne zachytila stav, v ktorom Slovensko je.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko